Un reportaj realizat de Recorder scoate la iveală adevărul despre campania de împădurire ”O pădure cât o țară”. Mai exact, reporterii au verificat stadiul în care campania de împădurire susținută atât de președintele Klaus Iohannis cât și de marii miniștri din Guvern a ajuns.

Astfel, jurnaliștii au urmat harta digitală, realizată de Ministerul Mediului, care indica câți pomi au fost plantați pe fiecare parcelă în parte. Deși în sistem apar mai mulți puieți ca fiind plantați, în realitate, în spațiul prezentat puternic de șeful statului nu este plantat absolut nimic.

De menționat este faptul că, în urmă cu câteva săptămâni, președintele Klaus Iohannis, însoțit de premierul Florin Cîțu și ministrul Mediului, dar și alți oficiali de rang înalt, au dat startul campaniei de împădurire.

Niciun copac plantat după vizita lui Iohannis

După vizita oficialilor însă, nimeni nu a mai plantat puieții promiși, deci pădurea a rămas practic neexistentă. Vizita șefului statului a avut loc la finele anului 2020, iar la încheierea oficială a campaniei acesta declara că Guvernul va acorda o ”atenție deosebită” protejării mediului, lucru care, potrivit sursei citate, nu prea s-a întâmplat.

„Voi insista ca următorul guvern să dea o atenție deosebită și să creeze structurile adecvate pentru a avea o politică națională care protejează mediul și previne schimbările climatice”, spunea Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului mai spunea la acel moment că dacă România își dorește într-adevăr un mediu curat și prevenirea schimbările climatice, atunci este nevoie de eforturi pentru ca emisiile care încălzesc întreg globul să fie reduse.

Amintim faptul că în 2008, Parlamentul vota o lege prin care statul era obligat să împădurească 2 milioane de hectare de teren până în anul 2035.

România încerca, astfel, să recupereze decalajul față de celelalte țări din Uniunea Europeană, unde media suprafeței împădurite este de 38%. Noi aveam doar 29% și eram la coada clasamentului.