Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, Bucureştiul şi Hunedoara sunt singurele două judeţe din ţară unde pensiile medii depăşesc 2000 de lei. Mai exact, în aceste județe, veniturile pensionarilor sunt cu 20% mai mari decât în media la nivel naţional.

Astfel, în Hunedoara pensiile medii încasate ajung la 2.122 lei. În București în schimb pensiile medii se învârt în jurul sumei de 2.024 lei. Capitala este urmată de Brașov cu pensii medii de 1.889 lei. Urmează apoi Gorj cu pensii medii de 1.807 lei, iar în cele din urmă Galați cu pensii medi de 1.732 lei.

În ceea ce privește cele mai mici pensii, potrivi datelor centralizate de INS, la popul opus, cele mai modeste pensii sunt în judeţele Botoşani, Giurgiu şi Vrancea, unde valoarea acestora nu depăşeşte 1.300 de lei. Mai exact, pensionarii din Botoșani încasează o pensie medie de 1.272, în timp ce la Giurgiu sunt pensii medii de 1.279 lei. Urmează apoi Vrancea cu pensii medii 1.298 lei, apoi Vaslui cu o pensie medie de 1.314 lei. În Satu-Mare, datele INS arată o pensie medie de 1.326 lei.

Județul cu cei mai mulți pensionari din România

Trebuie menționat faptul că cei mai mulţi pensionari din România sunt în Bucureşti, adică aproape jumătate de milion de persoane, iar cei mai puţini în Covasna şi Tulcea, în jur de 45.000 de persoane. Totodată, INS mai arată că în prezent, în România sunt peste cinci milioane de pensionari care primesc o pensie medie de 1.661 lei.

Amintim faptul că situația pensiilor s-ar putea modifica de la 1 ianuarie, atunci când unctul de pensie va creşte cu 10%, de la 1.442 de lei în prezent la 1.586 de lei. Liberalii și social-democrații ar fi ajuns la un consens pentru creșterea pensiilor cu 10% și a salariului minim la 2.550 de lei.

Totodată, pensionarii care au venituri foarte mici, vor primi un bonus de 1.200 de lei pentru facturi. Cele două partide au convenit în ultima rundă de negocieri cum vor crește pensiile și alocațiile pentru copii, începând cu 1 ianuarie 2022.

Ulterior, liderul PSD, Marcel Ciolacu a anunțat că se vor găsi soluții pentru echilibrarea veniturilor.

„Vom găsi soluții, veți vedea în bugetul de stat. Important este cum îți echilibrezi veniturile. Avem cele mai mici venituri din PIB din toată Europa. Noi nu ne gândim să fim mai eficienți la colectare, noi ne gândim cum îi lăsăm pe oameni să nu moară de foame. Pensia minimă crește la 1.000 de lei, nu este o extravaganță”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3.