Lovitură grea pentru PNL! Dacian Cioloș: Face noi pensii speciale, fără să le crească pe cele mici

Update: Florin Cîţu a spus că a discutat în şedinţa conducerii PNL despre reforma sistemului de pensii.

„Am făcut un calcul rapid cu ceea ce am agreat noi, PNL, pe pensii, şi ce avem acum în buget, şi am atinge foarte rapid acea limită de 9,4 % din PIB. Trebuie să fim foarte atenţi. Putem să ne uităm cum prioritizăm, acea limită în PNRR ia în calcul o reformă a sistemului de pensii. Pe noi ne interesează şi deficitul la pensii să nu crească, pentru că, până la urmă, ne furăm căciula, pentru că pe de o parte creştem pensiile şi pe de alta, creştem deficitul.

Trebuie să facem totul sustenabil, astfel încât să putem plăti pensiile (…) Din punctul nostru de vedere, ce discutăm ca partid politic, este să vedem dacă vrem să rămînă aceeaşi traiectorie a defictului bugetar, care e construit luând în calcul şi reformele, legea pensiilor, România educată”, a spus Cîţu, precizând că o modificare a viziunii pe acest subiect ar trebui discutată cu oficialii europeni.

Președintele USR Dacian Cioloș a spus că PNL face noi pensii speciale, în loc „să facă ce a promis”.

„USR e singurul din România care a împins spre elimiarea pensiilor speciale. A fost o condiție de intrare la guvernare, când am intrat cu PNL. Iată că PNL intră la guvernare cu PSD și în loc să facă ce a promis face noi pensii speciale, fără să crească pensiile mici.

Noi avem nevoie de un sistem de pensii. Vedem o nouă categorie de pensii speciale și propuneri de creșteri procentuale populiste, fără să fie luate în considerare pensiile mici”, a declarat Dacian Cioloș.

Veste majoră despre pensii

Potrivit informațiilor apărute în presă, PNL intenționează să propună în cadrul coaliție prorogarea pensiilor speciale pentru aleșii locali cu minimum 6 până la 12 luni.

Astfel, legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

În momentul de față, pensiile speciale ale aleşilor locali nu se află în plată, fiind date decizii de prorogare a intrării în plată de la an la an, începând cu 1 ianuarie 2020. În cazul în care Guvernul nu ia o decizie în luna decembrie, pensiile de serviciu ale aleşilor locali ar urma să intre în plată de la 1 ianuarie 2022.

Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, luna trecută. Ultimul cuvânt în ceea ce priveşte iniţiativa legislativă o va avea Senatul. Amintim că PSD şi UDMR se împotrivesc eliminării pensiilor speciale.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a explicat că partidul pe care-l reprezintă o să reformeze sistemul de pensii. Acesta a fost întrebat și dacă se pune problema unei reforme și a pensiilor aleșilor locali. Astfel, oficialul a precizat că o astfel de discuție nu a avut loc astăzi în partid.

„Nu am discutat despre pensiile aleșilor locali. Suntem consecvenți în ceea ce privește reformarea sistemului de pensii. E prevăzută și în PNRR”, a declarat Ionuț Stroe.