Am un prieten care spune despre mine ca am ajuns un fel de guru. Presa imi cere parerea si de cele mai multe ori ajung sa am si dreptate, scuzata fie-mi lipsa de modestie. Nu am insa o relatie speciala, supranaturala cu economia romaneasca. Tot ce iti trebuie, pe langa niste cunostinte economice de baza, este sa ai bun-simt economic (economic common sense) si sa sustii doar lucrurile in care crezi.

Exista un joc al adolescentei, in care subiectul trebuie sa aleaga intre a spune adevarul la o intrebare, sau a da curs unei provocari (de obicei, ceva periculos sau prostesc). Haideti sa jucam impreuna acest joc, imaginandu-ne ca este vorba despre economia romaneasca.

Cota unica a stimulat consumul. Adevarat. Sub presiunea unor factori conjuncturali, industria se restructureaza fortat, ceea ce pe termen scurt ii diminueaza productia si profitul. Adevarat. Consum mai mare si productie mai putina inseamna inflatie. Adevarat. tinta de inflatie pe 2005 a fost depasita cu mult. Adevarat.

Cresterea economica pe trei trimestre a incetinit substantial. Adevarat. Principala sursa a cresterii a fost consumul intern. Adevarat. Consumul intern, coroborat cu aprecierea cursului de schimb, a stimulat importurile. Adevarat. Romania are in 2005 cel mai mare deficit comercial de dupa 1990. Adevarat.

Bugetul de stat are excedent. Adevarat. In schimb, nu avem inca o autostrada ca lumea. Adevarat. Vrem sa cheltuim banii din privatizarea BCR, dar nu ne putem hotari cum. Adevarat. Nu absorbim decat a cincea parte din banii de la UE. Adevarat. Dar avem excedent bugetar (sau deficit mic, daca ne referim la bugetul consolidat). Adevarat.



Serviciile merg bine. Adevarat. si atat. De produs, nu mai produce aproape nimeni. Ce nevoie avem sa producem? Oricum gasim totul din import. Intr-un fel sau altul. Zilele trecute, la serviciul pasapoarte era o coada imensa. Mi s-a spus ca e firesc, pleaca romanii de sarbatori. Eu stiam ca se intorc, nu ca pleaca, am replicat. Dimpotriva, pleaca si ei acum in Europa, sa se aprovizioneze, cand sunt nemtii in concediu si lasa casele nesupravegheate. Adevarat.

Preturile in Romania sunt mai mari decat in UE la multe bunuri si servicii. Adevarat. Poate pentru expatriati fetele par mai ieftine aici, dar, in rest, hainele sunt mai scumpe, mancarea e comparabila, utilitatile incep sa fie mai scumpe, preturile la case sunt comparabile. Ce-i drept, salariile reale au crescut in 2005. Au crescut mai repede decat productivitatea. Competitivitatea noastra, ca urmare, a scazut. Adevarat.

Ajutoarele de stat trebuie sa scada, asa ne cere UE. Adevarat. Termoelectrica si alti cativa mari datornici, sustinuti de autoritati, cred ca pe ei nu ii priveste. Adevarul e, pana la urma, un punct de vedere.

Deficitul de cont curent este in 2005 in zona lui 9% din PIB. Adevarat. 9% e un deficit greu de finantat, in orice economie. La astfel de nivele, Mexicul, unele tari asiatice, Ungaria, Polonia, toate in ultimii zece ani, au trecut prin crize financiare importante, marcate de devalorizari masive ale monedei nationale. Adevarat. BNR are insa resurse suficiente pentru a se apara de atacuri speculative. Adevarat. Insa nici o banca centrala din lume nu are de fapt destule rezerve, si nici nu e pregatita sa le iroseasca pe toate. Adevarat. Nu sunt premise pentru nici o criza in Romania. Adevarat, daca vrem sa ne mintim singuri.

Cat ati citit acest articol, Codul fiscal a mai suferit trei-patru modificari. Adevarat. Sa fie primite. Nu se mai poate, ca au fost retrase. Vin alte modificari. Adevarat. Sunt curios cum au fost calculate veniturile bugetare in 2006, daca nu se stie exact cat vor fi taxele atunci.

Conform prognozei guvernamentale care a fundamentat bugetul, in 2006 vom avea inflatie de 5%, crestere economica 6%, deficit de cont curent de 7%. La anul o sa fie deci mai bine. Provocare.


“Cat ati citit acest articol, Codul fiscal a mai suferit trei-patru modificari. Adevarat. Sa fie primite. Nu se mai poate, ca au fost retrase. Vin alte modificari. Adevarat.”

Liviu Voinea,

director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA)