„În urma acuzaţiilor şi a atacurilor necinstite, fără fundament, formulate de proprietarul la Getin Noble Bank, Leszek Czarnecki, (…) precum şi pentru buna funcţionare a organismului de reglementare a pieţei financiare şi a necesităţii unei explicaţii cu privire la această afacere şi pentru binele ţării, mi-am prezentat demisia”, a declarat Marek Chrzanowski pentru agenţia de presă poloneză PAP.

Chrzanowski a denunţat ceea ce a numit o „provocare instrumentată de o reţea care doreşte să îl discrediteze” pentru a influenţa procesul de restructurare a unei bănci, scrie Agerpres.

Cu puţin timp înainte, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) a dat publicităţii un comunicat de presă în care anunţa că preşedintele Marek Chrzanowski „a demarat procedurile în justiţie cu privire la falsele acuzaţii formulate de Leszek Czarnecki şi a defăimărilor care au ca scop discreditarea sa în ochii opiniei publice”.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat în ediţia de marţi un articol conform căruia miliardarul polonez Leszek Czarnecki, proprietarul Getin Noble Bank, ar fi înregistrat o întâlnire pe care ar fi avut-o în luna martie cu preşedintele KNF, Marek Chrzanowski, la sediul Autorităţii. Potrivit Gazeta Wyborcza, care citează declaraţii făcute procurorilor de avocaţii lui Leszek Czarnecki, la această întâlnire preşedintele KNF, Marek Chrzanowski, i-ar fi sugerat miliardarului să angajeze un expert jurist pentru a se ocupa de problemele de la Getin Noble Bank, după care i-a arătat un bilet pe care era scris „un procent”, interpretat ca o mită de un procent din valoarea băncii, echivalentul sumei de 40 milioane de zloţi (9,3 milioane euro).

„Faptul că preşedintele KNF îi face proprietarului unei bănci o propunere pentru a angaja o anumită persoană şi că i-a indicat valoarea remuneraţiei sale constituie un caz evident de corupţie”, a declarat avocatul miliardarului, Roman Giertych.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a solicitat parchetului să ancheteze informaţiile apărute în Gazeta Wyborcza, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, Joanna Kopcinska. În plus, premierul i-a cerut preşedintelui KNF, Marek Chrzanowski să îşi întrerupă o călătorie la Singapore pentru a furniza imediat explicaţii. „Dacă informaţiile jurnaliştilor se vor confirma, parţial sau în totalitate, vor fi luate consecinţe legale împotriva persoanelor responsabile”, a spus Joanna Kopcinska.