În urma informaţiilor apărute în presă, potrivit cărora directorii Nissan se gândesc tot mai mult la ruperea de Renault, acţiunilor constructorului francez de automobile s-au prăbuşit, luni, la cel mai redus nivel din ultimii şase ani.

Directorii de la vârful constructorului auto japonez Nissan Motor Co. şi-au accelerat planurile de rezervă privind un eventual divorţ de partenerul francez Renault SA, după evadarea spectaculoasă din Japonia a fostului preşedinte director general al alianţei, Carlos Ghosn, au scris cei de la Financial Times.

Acţiunile Renault au coborât spectaculos

Luni dimineaţă, puţin după ora 10:00 GMT, acţiune Renault înregistrau o scădere de 3,7% pe Bursa de la Paris, cel mai puternic declin înregistrat de o acţiune din cadrul indicelui bursier CAC 40, care afişa un plus de 0,35%. Astfel, acţiunile Renault au ajuns la la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani.

„Credem cu fermitate că relaţia dintre Renault şi Nissan şi în consecinţă alianţa este ruptă şi cel mai probabil dincolo de punctul în care să mai poată fi reparată”, susţin analiştii de la Evercore ISI, care au o recomandare de tip „underperform” pentru acţiunile Renault, scrie incont.ro.

Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi, unul dintre cele mai mari grupuri auto mondiale

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Potrivit Financial Times, planurile preliminare ale şefilor de la Nissan includ terminarea cooperării cu Renault în sectoarele producţiei şi ingineriei, precum şi o modificare a componenţei Consiliului de Administraţie de la Nissan.