Raiffeisen Bank International (RBI) este a zecea mare bancă din Rusia în funcţie de active. Amintim că grupul bancar austriac operează în Rusia încă de la prăbuşirea fostei URSS.

Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia, notează reuters.com

Raiffeisen a primit o solicitare de la OFAC pentru a clarifica operaţiunile

Grupul bancar austriac a informat vineri că, în luna ianuarie, a primit o solicitare de la OFAC pentru „a clarifica operaţiunile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI în contextul recentelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina”.

OFAC a cerut, astfel, Raiffeisen să-şi detalieze expunerea la Rusia, zona Donbas, Ucraina şi Siria, inclusiv tranzacţiile şi activitatea anumitor clienţi, potrivit sursei menționate.

OFAC a solicitat un răspuns, până în februarie, iar avocaţii Raiffeisen negociază o extindere, angajându-se să trimită informaţiile în trei tranşe, în aprilie, mai şi iunie.

De la debutul războiului din Ucraina, în luna februarie a anului trecut, şi până în prezent, titlurile Raiffeisen Bank International au înregistrat un declin de 19%.

Directorul general al Raiffeisen, Johann Strobl, afirma recent că examinează opţiunile privind afacerea din Rusia, dar a subliniat că orice mişcare e complicată, după ce anterior declarase că banca „nu este un stand de cârnaţi”, care poate fi închis peste noapte.

SUA au pornit o investigație în ceea ce privește banca austriacă Raiffeisen

Raiffeisen a precizat într-o declarație pentru Reuters că cooperează pe deplin cu Biroul de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA.

Potrivit băncii, nicio tranzacție sau afacere specifică nu reprezintă motivul investigației. Aceasta a precizat că are procese în vigoare pentru a asigura respectarea sancțiunilor. Un purtător de cuvânt al băncii a adăugat că întrebările adresate au fost „de natură generală”.

Solicitarea de informații din partea OFAC îngrijorează autoritățile europene de reglementare responsabile de supravegherea băncii, deoarece investigația ar putea duce la impunerea de sancțiuni asupra Raiffeisen, au declarat două surse cu cunoștințe directe despre acest subiect.

Raiffeisen este o parte importantă a sistemului financiar rusesc și este una dintre cele două bănci străine care se află pe lista celor 13 „instituții de credit de importanță sistemică” a Băncii Centrale a Rusiei. Acest lucru arată în mod clar importanța sa pentru economia rusă, care trebuie să facă față sancțiunilor occidentale extinse.