Majoritatea investitorilor (75%), cu vârste cuprinse între 21 și 42 de ani au altă părere despre investiții

Un sondaj al Bank of America Private Bank asupra persoanelor cu averi nete ridicate a constatat că majoritatea investitorilor (75%), cu vârste cuprinse între 21 și 42 de ani, nu cred că este posibil să obțină o rentabilitate medie a capitalului doar cu acțiuni și obligațiuni, scrie Gobankingrates.

Tinerii investitori își schimbă prioritățile

Ken Shepard, șeful de investiții de la Bank of America Private Bank, consideră că există câteva motive pentru care investitorii bogați din ”generația Z” și din cea a ”milenialilor” nu mai cred că acțiunile și obligațiunile tradiționale sunt componenta-cheie pentru construirea averii. Unul ar fi că aceștia se adaptează mai rapid la schimbările din industrie.

„Dacă te uiți la aceste generații mai tinere și la perioada în care au crescut, se poate vedea că au crescut într-o perioadă cu progrese incredibile, când inovațiile apar aproape lunar, iar cele vechi sunt deja considerate depășite”, a explicat el.  „Au fost crescuți online și ceea ce funcționează azi este grozav, dar mâine poate apărea ceva nou, mai bun.

Cred că sunt mult mai rapizi în a îmbrățișa progresul, decât generațiile mai în vârstă”, susțin el. În plus, afirmă Ken Shepard, aceste generații au trecut prin unele schimbări majore ale pieței, care pot duce la o anumită ezitare în a se bizui pe acțiuni pentru a-și construi bogăția.

Un grad de scepticism mult mai mare decât la generațiile mai în vârstă

„Au trecut prin bula tehnologică, prin criza valutară, prin Marea Recesiune, prin tulburările economice create de COVID. Acum, trec prin volatilitatea pe care am văzut-o anul trecut, cu o inflație ridicată și cu conflictul din Ucraina”, a spus Shepard.

„Cred că toate aceste experiențe au creat un grad de scepticism pe piețele de capital pe care s-ar putea să nu-l fi avut generațiile mai în vârstă”, adaugă el.

Unde își investesc banii milenialii

Sondajul Bank of America a constatat că 80% dintre tinerii investitori caută investiții alternative, cum ar fi private equity (capital privat), mărfuri, imobiliare și alte active. Shepard observă că aceste active sunt cel mai bine utilizate de către investitorii mai tineri care au un orizont de timp mai mare pentru a-și face averi, spre deosebire de cei care doresc să facă bani pe termen scurt.

„În general, aceste investiții au lichidități limitate, în comparație cu activele tradiționale”, explică el. „În cazul capitalului privat, este vorba despre o investiție care implică un angajament de 10 până la 12 ani. Deci, dacă sunteți un investitor care are un orizont de timp mai scurt, atunci acest timp ar descalifica un portofoliu care favorizează aceste tipuri de active și se bazează mai mult pe investițiile tradiționale”, spune Shepard.

Investiția în active alternative, și mai puțin sau deloc în ​​acțiuni și obligațiuni tradiționale, poate fi benefică pentru investitorul pe termen lung. Asta îi permite să obțină o expunere la o gamă mult mai largă de piețe, decât ar putea obține prin investițiile tradiționale, a menționat Shepard.

În ceea ce privește activele  mai populare în rândul acestor tineri investitori, Shepard spune că a observat o trecere de la fondurile de capital privat la fondurile speculative.

Ce poate învăța investitorul mediu de la bogați

Din păcate, unele dintre activele apreciate de cei bogați ar putea să nu fie accesibile investitorului obișnuit.

„În funcție de structura vehiculului real, investitorul poate avea nevoie să se califice pentru a achiziționa fondul speculativ sau fondul de capital privat, iar calificarea s-ar putea baza pe o serie de factori, dar cel mai frecvent este valoarea netă și/sau venit”, a spus Shepard.