Desfiintarea mai multor asociatii ale salariatilor, splitarile si majorarile de capital au adus si cresteri la BVB

Perioada dintre 8 februarie si 27 iunie 2006, datele la care indicele BET a atins valoarea maxima pe 2006, respectiv pe cea minima, este una dintre cele mai negre din ultimii ani pentru Bursa. si totusi, asa neagra cum a fost, a adus si cresteri pentru unele companii.




Cine ar fi pariat, in zilele de exuberanta de la inceputul lui februarie, pe o actiune precum Sinteza Oradea? Nu foarte multi, cu siguranta. Cei care au facut-o se bucura acum, pentru ca, in vreme ce portofoliile “clasice” cu actiuni ca Petrom, BRD, Banca Transilvania sau SIF-uri au fost in cadere libera, emitentul oradean a avut o crestere de 53,85%. Asta, in conditiile unei lichiditati bune, de peste zece milioane de euro, echivalentul a 1,31% din tranzactiile totale de la Bursa in aceasta perioada.



Desfiintarea asociatiei salariatilor si interesul pe care l-au manifestat diversi investitori pentru preluarea unor pachete mai mari de actiuni au dus la o crestere semnificativa a pretului actiunilor. Crestere pe care, in cele mai multe cazuri, o vedem de-a lungul unui an intreg, nu doar in cateva luni. Paradoxal, anul trecut, compania a inregistrat pierderi de 2,1 milioane de lei noi.
Pe locurile doi si trei in “topul” cresterilor din lunile de recesiune a Bursei se afla Altur Slatina si Energopetrol Campina, insa tranzactiile cu actiuni ale acestor companii au fost foarte putine, conditii in care cresterile lor sunt nerelevante.



Divizarea valorii nominale a actiunilor Turbomecanica a facut ca si aceasta companie sa atraga atentia investitorilor. Daca, in urma cu ceva vreme, titlurile TBM se tranzactionau o data la doua-trei zile, acum, micii investitori pot si ei sa intre in actionariat, iar numarul si valoarea tranzactiilor au crescut considerabil. Asa cum a procedat si anul trecut, actionarul majoritar (asociatia Turboact) a decis acordarea unor dividende mari, iar randamentul unei investitii in actiuni Turbomecanica a ajuns in perioada respectiva la 24,75% (cresterea actiunilor plus dividendele).

Titluri de refugiu
pentru investitori

Prodplast este o alta companie care a inregistrat o crestere importanta, 13,32%, daca includem si dividendele. si in acest caz, desfiintarea, in prima parte a lunii mai, a asociatiei salariatilor a dat tonul urcusului. Numarul mare de actiuni care a aparut la tranzactionare a asigurat o lichiditate buna, iar perspectiva unui management mai performant in viitor, odata cu aparitia unor noi actionari, a indreptat mai multi cumparatori catre titlurile emise de producatorul de plastic si cauciuc.
Alte doua companii care au reprezentat un refugiu pentru investitori in perioada de restriste din ultimele luni au fost Sicomed (actualmente Zentiva) si Compa Sibiu, cu cresteri mai modeste, ce-i drept, insa suficiente fata de performantele companiilor mai mari. Restul emitentilor aflati pe plus, Otelinox, Alro, THR Marea Neagra, Policolor, Aerostar, M.J. Maillis, Comelf sau Mecanica Ceahlau, sunt mai greu de luat in calcul, pentru ca, din cauza lichiditatii mici, un investitor care ar fi cumparat actiuni risca sa ramana captiv, fara sa-si poata valorifica detinerea la timp. Asta, in ciuda cresterii pretului de la Bursa.


La celalalt capat al clasamentului se remarca tocmai emitentii mari, “blue-chips”, fapt care explica in buna masura scaderea abrupta a indicilor bursieri intre februarie si iunie.
Scaderile, in cazul companiilor cu greutate mai mare la Bursa, au mers de la 11%, in cazul Impact, pana la 47%, la Rompetrol Rafinare. SIF-urile sunt in partea de jos a listei, cu scaderi in jurul a 35-40%, iar Petrom si BRD, cele mai mari companii listate, sunt undeva la mijloc, cu scaderi de circa 25%, daca includem si dividendele primite de actionari.



O privire de ansamblu ne arata ca, fata de anul trecut, scaderea nu a mai fost atat de generalizata, chiar daca amploarea ei, in cazul companiilor mari, a fost cel putin la fel de mare. In urma cu un an, perioada de scadere de la BVB a crutat doar trei-patru companii. Acum, pretul actiunilor a crescut in cazul a 17 emitenti, a ramas la fel pentru alti sase, si a scazut la 41 de companii, din totalul de 64 listate.

Cele mai mari variatii de la bursa

Denumirea
Variatia

(%)

Valoare a

tranzactiilor (lei)

Cele mai mari cinci cresteri

Sinteza Oradea
53,85
37.304.418
Altur Slatina
38,21
113.726
Energopetrol Campina
26,09
65.775
Turbomecanica
24,75
23.109.152
Otelinox Targoviste
14,74
125.887
Cele mai mari cinci scaderi
Rulmentul Brasov
-39,50
1.908.638
Amonil Slobozia
-40,46
24.171.314
SIF Moldova
-41,69
297.586.141
Rompetrol Rafinare
-46,58
192.061.573
Carbid Fox Tarnaveni
-53,69
3.245.129