Legea secretului de serviciu, adoptata de Parlament saptamina trecuta, da apa la moara consiliilor de administratie din societatile cotate pe piata Rasdaq. in cele mai multe cazuri, conducerile societatilor cotate pe aceasta piata s-au ferit sa furnizeze informatii sau au dat informatii false actionarilor, cu exceptia celor ce detin pachetul majoritar. Protestele repetate ale investitorilor de portofoliu s-au soldat, la sfirsitul anului trecut, cu aprobarea Ordonantei nr. 229 privind drepturile actionarilor minoritari. Dar minunea a durat numai pina i luna februarie a acestui an, cind cabinetul Nastase a anulat prevederile OG nr. 229 la presiunile investitorilor „strategici”, pe care respectiva ordonanta ii punea i situatia de a derula afaceri transparente. Mai mult, pentru a baga mintile i capul investitorilor care vor sa cumpere putine actiuni, dar sa stie ce se itimpla i respectiva societate, premierul Adrian Nastase a facut un cadou celui mai important actionar (statul romin), care prin intermediul APAPS are sarcina sa pregateasca un alt proiect de lege pentru protectia actionarilor minoritari. Cu alte cuvinte, lupul a fost pus paznic la oi sau, asa cum afirma unul dintre operatorii pietei de capital, „stabiliti voi, actionarii majoritari, ce drepturi le puteti oferi celor minoritari”.
Exista isa si alt fel de opinii legate de acest aspect. „Au aparut actionari care, dupa ce au investit i actiunile unei societati doua-trei milioane de lei, vor sa beneficieze de acces la contractele comerciale sau de creditare ale firmei i cauza”, afirma Simion Grigorescu, dealer ce opereaza pe piata Rasdaq. El sustine ca atit Legea secretului de serviciu, cit si Regulamentul nr. 2/1996 al CNVM trebuie sa specifice clar care sunt informatiile la care actionarii pot avea acces si i ce conditii un actionar poate avea acces la mai multe informatii ce privesc activitatea companiei.
Secretomania a fost legalizata
„Forma i care a fost elaborata Legea secretului de serviciu, prin care fiecare institutie sau societate comerciala are dreptul sa stabileasca ce informatii sunt secrete si ce informatii sunt publice, va crea dispute itre actionarii aceleiasi companii”, considera Simion Grigorescu.
Practica informarii periodice, prevazuta i Regulamentul nr. 2/1996 al CNVM, nu a fost niciodata respectata de toate companiile ale caror titluri se tranzactioneaza pe piata Rasdaq. Nicolae Ghergus, director de operatiuni la Active International, sustine ca o parte din aceste societati au intrat la cota fiind obligate prin lege, si nu din proprie vointa. „Astfel, unii administratori ai companiilor cotate pe Rasdaq refuza pur si simplu informarea actionarilor, fiind constienti ca nu pot fi sanctionati i nici un fel, deoarece nici o lege nu prevede sanctiuni pentru companiile cotate pe aceasta piata. Cei care au dorit, itr-adevar, sa beneficieze de ceea ce poate oferi piata de capital sunt cotati la Bursa de Valori sau, chiar daca nu au ideplinit conditiile pentru a fi cotati pe aceasta piata, procedeaza pe Rasdaq ca si cum ar fi cotati la Bursa, respectiv, informeaza periodic actionariatul. Pentru ceilalti, Legea secretului de serviciu este numai o legalizare a ceea ce faceau si pina acum”, afirma directorul de operatiuni de la Active International.
in absenta unei legi care sa reglementeze accesul la informatii, legea secretului de serviciu apare, practic, ca un contract icheiat cu investitorul, i care sunt prevazute numai obligatiile acestuia, fara sa i se spuna ce drepturi are.
Vicepresedintele CNVM, Gabriela Anghelache, sustine ca aceasta situatie va fi idreptata prin elaborarea de catre comisarii CNVM a unor reglementari care sa cuprinda pachetul minim de informatii pe care o companie emitenta de valori mobiliare este obligata sa il furnizeze actionarilor. „A fost dorinta Executivului ca APAPS sa elaboreze Proiectul de lege pentru protectia actionarilor minoritari. in aceste conditii, CNVM va stabili pachetul minim de informatii la care un actionar minoritar trebuie sa aiba acces. Asta va fi o obligatie pentru ambele piete pe care se tranzactioneaza actiuni, iar cine nu accepta conditiile va fi scos de la cota”, afirma dna Anghelache.