„Sincer, suntem într-un stadiu foarte critic şi suntem sub o presiune extremă. Timpul presează”, a subliniat ministrul adjunct german însărcinat cu afacerile europene, Michael Roth, la sosirea sa la o reuniune cu omologii săi europeni la Luxemburg.

„Aşteptăm de la prietenii noştri din Regatul Unit progrese substanţiale în domenii cheie, în special guvernanţa (viitorului acord), egalitatea condiţiilor de concurenţă şi (…) pescuit”, a insistat el.

Aceste trei subiecte constituie principalele puncte de blocaj în negocierile începute în martie între Londra şi UE.

Miniştrii trebuie să fie informaţi despre stadiul negocierilor de către negociatorul european, Michel Barnier, înaintea unui summit european de joi şi vineri la Bruxelles consacrat parţial acestui subiect, notează publicația franceză Le Vif.

Un scenariu de „no deal” este cel mai rău din cazuri

De când Regatul Unit a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie, negocierile dintre Londra şi Bruxelles pentru încheierea unui acord de liber-schimb, care va intra în vigoare la sfârşitul perioadei de tranziţie care se încheie la sfârşitul anului, bat pasul pe loc, lăsând să planeze riscul unui „no deal” potenţial devastator pentru economie.

„Suntem bine pregătiţi pentru ambele scenarii”, a dat asigurări dl Roth. „Toată lumea ar trebui să ştie că un scenariu ‘no deal’ este cel mai rău dintre cazuri, nu numai pentru Uniunea Europeană, ci şi pentru Regatul Unit”, a adăugat el.

Francezul Clément Beaune a vrut „să amintească necesitatea unei poziţii foarte unite a celor 27 din UE”, dar şi „foarte fermă”, în special privind pescuitul, un subiect extrem de sensibil pentru Paris şi câteva alte state membre (Belgia, Ţările de Jos, Irlanda, Danemarca).

Data limită pentru negocieri

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a fixat pe 15 octombrie, ziua summitului european, data limită pentru a decide să continue sau nu negocierile. Europenii şi-au dat timp pană la sfârşitul lunii octombrie.

Dl Johnson a stat de vorbă sâmbătă cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, apoi, duminică, cu cancelarul german, Angela Merkel.

Negocierile s-au reluat luni la Bruxelles în mod „intensiv”, potrivit UE, după o săptămână la Londra.