”Această cale ferată va fi benefică pentru Ungaria şi Serbia, ea va parafa crearea unui coridor între China şi Europa', a declarat presei premierul chinez Li Keqiang, după semnarea acestui acord, unul dintre principalele proiecte ale celui de-al treilea summit anual dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est găzduit de Belgrad. Încheierea acestui acord 'arată faptul că China şi Europa au găsit mijloacele de a coopera (…) în deceniile următoare', a declarat, la rândul său, premierul ungar Viktor Orban.

Detaliile acordului nu sunt încă disponibile, dar, potrivit presei locale, costul lucrărilor la această cale ferată s-ar ridica la 1,5 miliarde de euro. Dezvoltarea infrastructurilor de transport în Europa este o strategie dezvoltată de Beijing în urmă cu şase ani în Grecia prin cesionarea în favoarea gigantului chinez Cosco a două terminale ale portului Pireu, în condiţiile în care 80% din comerţul Chinei cu bătrânul continent se face pe mare.

China are ambiţia de a lega portul Pireu de centrul Europei printr-o cale ferată care să treacă prin Balcani, primul pas fiind tronsonul Belgrad-Budapesta. Premierul chinez a dat asigurări că realizarea acestei căi ferate va fi 'încheiată în doi ani', până în 2017. (Sursa: Agerpres)