Afirmația că noua variantă este mai blândă i-a făcut pe mulți să lase garda jos. În timp ce unii cataloghează simptomele ca fiind inofensive, alții consideră că este o răceală obișnuită și nu mai țin cont de măsurile de precauție, răspândind virusul cu ușurință, potrivit TimesofIndia.

În acest moment, este important să cunoaștem toate simptomele asociate cu COVID-19 și variantele acestuia.

Simptome Omicron obișnuite

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, tusea, oboseala, congestia și curgerea nasului sunt cele mai comune patru simptome ale variantei Omicron. Profesorul Tim Spector, de la King’s College din Londra, șeful aplicației ZOE Covid din Marea Britanie, îi îndeamnă pe toți cei care suferă de simptome asemănătoare răcelii să fie testați imediat. El spune că febra ușoară, oboseala, durerea în gât, durerile musculare, transpirațiile nocturne, fără niciun semn de pierdere a simțului mirosului și gustului, pot semnala o infecție cu Omicron.

De asemenea, el susține că și greața, vărsăturile și pierderea poftei de mâncare pot fi unele dintre simptomele raportate de pacienții Omicron.

Având în vedere numărul tot mai mare de cazuri de COVID în Marea Britanie, medicul Claire Steves, unul dintre oamenii de știință din aplicația ZOE Covid Study, a îndemnat guvernul să-și actualizeze lista oficială cu simptome. „Faptul că 75% dintre noile simptome, asemănătoare răcelii, sunt de fapt ale Covid, iar simptomele clasice sunt mult mai puțin frecvente, înseamnă că sfaturile guvernamentale trebuie actualizate urgent”, a declarat Steves.

Durerea în gât, cefaleea, curgerea nasului

Care sunt totuși aceste simptome care trebuie luate în considerare? Durerea sau usturimea în gât este un simptom care a ajuns în prim-plan încă de la începutul apariției variantei Omicron.

Cefaleea este o afecțiune care poate apărea din mai multe motive. Dar oamenii de știință au cerut ca aceasta să fie adăugată pe lista oficială de simptome ale variantei Omicron. Având în vedere inflamația care are loc în organism după infecție, durerea de cap este o afecțiune comună, care poate apărea ulterior. Durerea poate varia de la acută la surdă și poate fi însoțită de alte simptome.

Curgerea nasului este și ea un simptom care a fost asociat în repetate rânduri cu coronavirusul. Fie în cazul unei infecții incipiente sau al unei infecții cu varianta Omicron, curgerea nasului a devenit mai frecventă la pacienții cu COVID-19.

Cum putem afla dacă ne-am infectat cu Omicron

Cel mai precis mod de a determina o infecție cu COVID-19 este printr-un test RT-PCR. În timp ce testele făcute acasă, antigen, pot fi o opțiune mai convenabilă, un test molecular poate da rezultatele cele mai exacte.