Varianta Omicron generează din ce în ce mai multe semne de întrebare. În acest sens, experții sanitari aduc clarificări. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a vorbit despre eficiența vaccinurilor anti-COVID, împotriva acesteia.

Sunt necesare mai multe cercetări

Potrivit sursei citate, deși varianta Omicron a fost depistată în urmă cu aproape două luni, sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă vaccinurile anti-COVID-19 existente oferă o protecţie adecvată împotriva acesteia.

De menționat este faptul că, potrivit OMS, studiile sunt necesare chiar dacă producătorii de vaccinuri dezvoltă o nouă generaţie de seruri, relatează Reuters.

OMS face referire și la cea mai recentă notă de informare a agenţiei ONU, care și-a propus să răspundă celor mai importante întrebări despre noua variantă de coronavirus apărută prima dată în noiembrie, precum cele legate de severitatea, transmisibilitatea şi abilitatea sa de a evita protecţia oferită de vaccinurile existente. Aceasta stabileşte, de asemenea, priorităţile pentru statele sale membre.

Pe de altă parte, agenția ONU nu a putut da un răspuns la una din întrebările cheie „dacă este nevoie de un nou vaccin specific pentru Omicron”. În acest sens, OMS precizează că mai este nevoie de timp pentru a fi stabilite aceste aspecte.

Pfizer și Moderna lucrează deja la vaccinuri

„Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine abilitatea variantei Omicron de a evita protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID-19 şi de imunitatea indusă de infecţie, dar şi răspunsurile specifice ale Omicron la vaccinuri”, se afirmă în nota OMS.

În ciuda precizărilor făcuet de OMS, unii producători de vaccinuri dezvoltă deja o nouă generaţie de seruri care vizează varianta extrem de contagioasă detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi Hong Kong.

La rândul său, directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat la începutul acestei săptămâni că un vaccin anti-COVID-19 modificat care vizează în mod specific varianta Omicron ar fi probabil necesar. Totodată, el a mai adăugat că compania pe care o conduce ar putea avea unul gata de lansare până în luna martie a acestui an.

O reacție în acest sens a venit și din partea companiei Moderna, care anunța la rândul ei că deja lucrează la un vaccin candidat adaptat variantei Omicron. Pe de altă parte, sursa citată preciza este puţin probabil ca acesta să fie disponibil în următoarele două luni.