Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, a vorbit despre modul în care au evoluat simptomele infectării cu varianta Omicron. Potrivit medicului, acum, simptoemle sunt prezente în special în zona capului.

Totodată, ea a adăugat că există momente în care pacienții se vor confrunta cu dureri de cap, dar și de gât, la care se mai adaugă și starea de oboseală sau de astenie despre care se deja se știa.

Simptomele sunt prezente mai ales în zona capului pentru că mutațiile pe care varianta Omicron le are îl fac capabil să se atașeze mai mult de mucoasele din zona capului. Pacienții vor simți mai frecvent dureri de gât, dureri de cap, sigur rămân simptomele generale de astenie și de oboseală marcantă, dar riscul de atașare a Omicron la aparatul respirator este mult mai scăzut tocmai pentru tocmai prin aceste modificări pe care le-a suferit”, a spus medicul Beatrice Mahler.

La câte infectări ar putea ajunge România

Medicul a fost întrebat și dacă predicțiile cercetătorului Octavian Jurma potrivit cărora vom ajunge şi la 25.000 de cazuri pe zi sunt o realitate. În acest sens, Beatrice Mahler a spus că acest scenariu este posibil, având în vedere modul în care numărul infectărilor a crescut de la o zi la alta.

„Dacă ne uităm la rata de multiplicare pe care am văzut-o în țările din vest și la ce am văzut săptămâna trecută sigur acest scenariu este posibil. Ce este de menționat și este complet diferit față de valurile precedente este că în acest moment în spital, deși au fost sute de cazuri în București săptămâna trecută zilnic, numărul de pacienți care sunt internați este încă mic atât în terapie cât și în secție.

Au început să crească pacienții care vin pentru evaluare, dar încă și ei sunt destul de puțini față de același număr de cazuri al valurilor precedente”, a spus medicul Beatrice Mahler.

În ceea ce privește perioada de incubație a virusului, medicul susține că aceasta a scăzut la patru zile, spre deosebire de alte variante. În acest sens, Mahler recomandă testare, astfel încât virusul să nu fie transmis mai departe.

Cât durează perioada de incubație la varianta Omicron

„Mai este o caracteristică Omicron care este prezentă și evidențiată de cercetătorii din SUA care se confruntă şi anume perioada incubație. La Omicron perioada a scăzut la patru zile cât era prezentă la Delta la trei zile cu o perioadă de una două zile de contagiune înainte de momentul diagnosticului.

Deci este foarte important ca persoanele care au fost contact cu o persoană pozitivă să își facă testul pentru că este posibil să infecteze alte persoane cu una, două zile înainte de a fi simptomatice”, a adăugat ea.

Beatrice Mahler a mai adăugat că, referitor la recuperare, acest lucru diferă în funcție de persoană. Astfel, persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală au anticorpi care luptă împotriva infecției și se vindecă mult mai repede.

„Referitor la recuperare, aceasta este mult mai bună la persoanele care sunt protejate și mă refer aici persoanele care au în bagaj de anticorpi fie obținut prin vaccinare, fie obținut prin trecerea prin boală pentru că organismul deja știe să producă anticorpi împotriva infecției, lucru care nu se întâmplă la persoanele care nu au această protecție prin anticorpi și care pot să ajungă spital să dezvolte acea pneumonie specifică.

Pneumonia specifică nu este ca urmare a pătrunderii virusului în plămâni, ci ca urmare a reacției pe care îl organismul la infecție, furtuna de citokine”, a mai spus medicul Beatrice Mahler la Antena 3.