Potrivit unei informă transmise de Comisia Europeană, începând cu data de 3 iulie 2021, farfuriile, tacâmurile, paiele, tijele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi realizate din plastic de unică folosinţă nu mai pot fi introduse pe pieţele statelor membre ale UE.

De menționat este faptul că, măsura introdusă de Executivul comunitar este valabilă și în cazul cănilor, a recipientelor pentru alimente şi băuturi realizate din polistiren expandat, precum şi tuturor produselor din plastic oxo-degradabil.

Decizia vine în contextul în care, produsele din plastic de unică folosinţă sunt fabricate integral sau parţial din plastic şi, de obicei, au scopul de a fi utilizate doar o singură dată sau pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi aruncate.

Produsele de plastic, interzise în UE de la 3 iulie 2021

Astfel, conform noilor reglementări, sunt interzise anumite produse din plastic care se pot arunca şi pentru care există alternative. În același timp, Comisia Europeană a mai introdus și o serie de măsuri specifice pentru a reduce utilizarea anumitor produse.

Amintim faptul că, mai mult de 80% din deşeurile marine sunt materiale plastice, iar plasticul aruncat se acumulează în mări, oceane şi pe plajele din UE şi din întreaga lume. Aceste reziduri de plastic ajung să se găsească în corpul speciilor marine, cum ar fi broaştele ţestoase de mare, focile, balenele şi păsările, dar şi în organismele peştilor şi crustaceelor şi, prin urmare, în lanţul alimentar uman, mai precizează comisia Europeană.

Spre deosebire de alte materiale din comerț, cele plastice sunt mult mai convenabile, utile, dar și evaluabile, însă  trebuie să fie mai bine utilizate, reutilizate şi reciclate.

În ceea ce privește impactul economic al materialelor plastice, Comisia Europeană precizează că atunci când acestea sunt aruncate, nu este inclusă nu doar valoarea economică pierdută a materialului, ci şi costurile aferente curăţării şi pierderi pentru turism, industria pescuitului şi a transportului maritim.

Germania a interzis deja plasticul

De menționat este faptul că, spre deosebire de alte țări, Germania interzice deja de sâmbătă vânzarea de obiecte de plastic de unică folosinţă. Potrivit AFP, aici se încadrează obiecte precum farfurii, tacâmuri, pahare sau beţişoare de urechi.

Măsura Germania este aplicată în contextul unei directive europeane destinată să protejeze oceanele de poluare, transmite AFP.

Noua lege a fost votată luna septembrie 2020 şi a intrat în vigoare sâmbătă. Documentul interzice în mod special „beţişoarele de urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, beţişoarele pentru amestecat, beţele pentru baloane şi paharele”.

În același timp, în anumite ambalaje din polistiren, utilizate drept recipiente pentru produse alimentare, sunt şi ele vizitate de această interdicţie. De asemenea, proiectul de lege prevede de asemenea ca administraţiile publice să dea întâietate produselor fabricate din materiale reciclate la licitaţiile pentru furnizarea de consumabile, informează Agerpres.

Amintim faptul că în 2020, din cauza crizei sanitare, producţia mondială de plastic a scăzut cu 0,3% comparativ cu 2019. Pe de altă parte, ceea ce este îngrijorător este faptul că, de la debutul erei industriale şi până în prezent au fost înregistrat doar trei scăderi.

Mai exact, conform datelor comunicate luna trecută de Asociaţia Europeană a Producătorilor de Plastic, la nivelul întregii planete, „cu 367 milioane de tone de plastic produse în 2020, faţă de 368 milioane de tone în 2019, a fost vorba de cea de a treia scădere mondială înregistrată după război, după cea intervenită în 1973, în momentul primului şoc petrolier, şi cea din 2008, din cauza crizei financiare subprime”, a declarat directorul general de la PlasticsEurope, Eric Quenet.