Mulți români se află în situația de a găsi printre banii pe care îi utilează și bancnote rupte, uzate sau scoase din circulație. Ce pot face și cum îi pot schimba rapid și fără niciun cost suplimentar în plus?

Unde trebuie să mergi pentru a schimba bancnotele rupte?

Banca Națională a României schimbă bancnote vechi, uzate, rupte sau din care lipsesc bucăți în sediile sale din București, Cluj, Timiș, Dolj, Constanța și Iași.

Înlocuirea acestor bancnote se face fie prin prezentare la ghișeul special al uneia dintre sucursalele BNR, fie prin trimitere prin poştă. În schimbul acestora veţi primi contravaloarea, iar serviciul este gratuit.

Dacă aveți bancnote sau monede vechi, care au ieșit din circulație, puteți primi contravaloarea acestora.

BNR acceptă orice bancnotă identificată fără probleme

O bancă centrală națională va înlocui o bancnotă euro deteriorată dacă este prezentată mai mult de jumătate din aceasta sau dacă se poate dovedi că partea care lipsește a fost distrusă. Atenţie, însă! Bancnotele euro uzate sau deteriorate în mod intenționat nu se schimbă. Potrivit Băncii Centrale, bancnotele sunt înlocuite gratuit.

BNR acceptă orice bancnotă care poate fi identificată fără probleme, dar nu primește banii care nu prezintă toate elementele de identificare și/sau din care lipsesc o suprafață mai mare de 40%.

Banii fără putere circulatorie

Există și bancnote fără putere circulatorie. În acesta categorie se încadrează însemnele monetare care au încetat să mai fie mijloace legale de plată, fiind retrase din circulație de Banca Națională a României.

Sunt considerate fără valoare și ca atare nu se schimbă și nu se plătesc bancnotele care:

  • prezintă un grad avansat de deteriorare, care nu permite identificarea elementelor de siguranţă, respectiv au suportat acţiunea unor agenţi chimici sau au fost spălate, decolorate, deformate, arse, expuse la căldură etc.;
  • sunt lipite între ele ca urmare a acţiunii unui agent termic şi nu permit identificarea elementelor de siguranţă;
  • au mai mult de 40% lipsă din suprafaţă;
  • sunt compuse prin alăturarea a două sau mai multe fragmente din bancnote diferite şi niciun fragment nu are minimum 60% din suprafaţă.

Bancnotele deteriorate într-un grad avansat, astfel încât identificarea şi autenticitatea lor nu se poate stabili de personalul cu atribuţii specifice de verificare, vor fi trimise la Banca Națională a României în vederea expertizării.

„Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”, conform Băncii Naționale a României (BNR).