Anthony Fauci, consilierul medical al președintelui Biden, a declarat că e prea devreme pentru a spune dacă varianta Omicron va anunța o schimbare, din pandemie, în endemie. Expertul american a prognozat, totuși, ca posibil scenariu ca noul coronavirus să poată fi controlat, relatează American Military News.

Un coronavirus ”endemic”, care să paralizeze societatea, este posibil doar în cazul apariţiei de noi variante care să eludeze imunitatea tulpinilor anterioare, a declarat Fauci în timpul dezbaterii de la Forumul Economic Mondial  de la Davos privind evoluţia pandemiei.

Comentariul său vine în contextul în care numeroși oameni de știință și oficiali guvernamentali și-au exprimat optimismul legat de faptul că răspândirea rapidă a Omicron ar putea semnala o eventuală trecere spre conviețuirea cu virusul, așa cum se întâmplă cu gripa sezonieră. Chiar și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat pentru Le Figaro că viața ar putea reveni în curând la normal.

Eforturile de cercetare ar trebui să se axeze asupra vaccinurilor

Varianta Omicron este atât de contagioasă încât volumul mare de infecții poate depăși severitatea sa mai mică și poate scoate de sub presiune spitalele, a mai spus Fauci. El a remarcat însă că e important ca oamenii să se concentreze mai mult pe combaterea pandemiei globale, și mai puțin pe reacția la fiecare variantă nouă. Din acest motiv, susține expertul american, eforturile de cercetare ar trebui să se axeze acum asupra vaccinurilor care pot oferi o protecție mai mare în fața unor viitoare variante.

Pe aceeași lungime de undă cu șeful OMS

Și șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a clarificat afirmațiile legate de sfârșitul pandemiei. „Această pandemie nu s-a încheiat nici pe departe”, a transmis oficialul OMS.

„Omicron poate fi mai puțin sever, dar ideea că este o boală ușoară este amăgitoare, dăunează reacției generale și costă mai multe vieți. Nu vă înșelați! Omicron provoacă spitalizări și decese și chiar și cazurile mai puțin grave pun sub presiune unitățile de sănătate”, a spus șeful OMS.

Virusul va ajunge probabil la un punct de echilibru

În schimb, Richard Hatchett, directorul executiv al Coaliției pentru Pregătirea pentru Epidemii, este mai optimist. „Omicron va mătura lumea. S-ar putea să măture și alte variante”, a spus el, adăugând că virusul va ajunge probabil la un punct de echilibru, în care va deveni la fel ca gripa sezonieră”.

Acest scenariu pare să fie împărtășit de o serie de experți. Cu o nouă variantă care este „mai transmisibilă dar mai puțin agresivă, poate asistăm la începutul unei evoluții către un virus mai banal precum știm despre alții”, a afirmat recent profesorul francez Alain Fischer.