Vineri, 13 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică plafonul pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi.

Plafonul în acest caz se modifică de la 450.000 lei la 140.000 euro, potrivit legii pentru modificarea art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Potrivit legii, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a acesteia.

Ce reprezintă o locuinţă livrată ca parte a politicii sociale?

Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege: livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice.

Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare, transmite Agerpres.

Prevederile acestei legi intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021.

O altă lege ce vine în ajutorul bicicliştilor

Tot vineri, şeful statului a promulgat legea privind adoptarea unor măsuri necesare facilitării parcării bicicletelor în spaţii publice.

Potrivit legii, clădirile publice sau de utilitate publică, unităţile din învăţământul preuniversitar de stat, pieţele agroalimentare, târgurile, autogările şi staţiile de cale ferată care deservesc trafic de călători vor fi dotate cu structuri metalice care să permită parcarea concomitentă a minimum 10 biciclete, cât şi montarea pe perioada staţionării acestora a unor dispozitive antifurt.

Costurile lucrărilor necesare realizării dotărilor menţionate şi ale autorizaţiilor se suportă din bugetele autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale şi din sursele proprii ale persoanelor juridice cu capital privat sau de stat, după caz.

INQUAM Photos/ Octav_Ganea