Aproximativ o treime (29%) dintre utilizatorii de Internet afectați de programe malware nu au idee cum au ajuns acestea pe dispozitivul lor. Rezultatele arată că, din cauza specificului malware-ului din prezent, folosirea unor soluții de securitate eficiente este singura modalitate de protecție.

Cifrele, incluse în sondajul Kaspersky Lab, pe 2016, “Riscuri de securitate pentru utilizatorii individuali” arată că programele malware sunt principala amenințare, iar atacurile devin din ce în ce mai complexe. Utilizatorii de Internet se confruntă, din acest motiv, cu o serie de probleme, printre care: încetinirea funcționării dispozitivului (24%), prezența reclamelor pop-up și nesolicitate (22%) și redirecționarea către site-uri suspecte (13%). În cazul a 7% dintre respondenți, dispozitivul lor nu a mai funcționat deloc din cauza unui virus.

Impactul asupra utilizatorilor nu este doar unul fizic, ci și financiar, o treime dintre aceștia (36%) spunând că trebuie să cheltuiască bani pentru a rezolva o problemă cauzată de un atac malware, suma medie fiind de 121 de dolari per incident.

Programele malware sunt răspândite în modalități din ce în ce mai diverse și, chiar dacă sursa infectării cu malware variază de la caz la caz, studiul a scos la iveală faptul că cel mai mare număr de infectări apare atunci când utilizatorii vizitează site-uri suspecte (42%). Aplicațiile și programele false (22%) și stick-urile USB (20%) sunt și ele citate de un respondent din cinci ca sursă de infectare. 

De asemenea, e-mail-urile și mesajele sunt o sursă des întâlnită de infectare a dispozitivului. Aproape o cincime dintre respondenți (18%) declară că virusul a ajuns la ei printr-un e-mail sau printr-un alt mesaj din partea unei persoane pe care nu o cunosc, iar în cazul a 16% mesajul a venit din partea unei persoane pe care o cunosc. 29% dintre utilizatorii de Internet afectați de malware nu știu care ar fi putut să fie sursa. 

“Programele malware sunt o continuă bătaie de cap pentru utilizatori, mai ales de când infractorii cibernetici au devenit mai abili în a lansa atacuri asupra dispozitivelor pe care le folosim zi de zi”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. “O treime dintre utilizatorii de Internet nu au nicio idee cum le-au fost infectate dispozitivele, ceea ce înseamnă că este posibil ca virusul să se răspândească și mai mult și să pună în pericol alte dispozitive, informații și resurse financiare. Pentru a fi protejați, utilizatorii trebuie să se informeze mai mult despre mediul online și să conștientizeze pericolele existente atunci când intră pe noi site-uri sau deschid aplicații sau e-mail-uri din surse necunoscute. Având în vedere costurile implicată, o protecție eficientă, care să detecteze malware-ul ce altfel ar putea trece neobservat, împreună cu o atenție sporită, reprezintă, fără îndoială, cea mai bună variantă, în locul unor soluții ulterioare.”