Doua sunt, in acest moment, diferentele dintre sistemul de accizare a produselor romanesti si cel european . Nivelul accizelor pentru principalele categorii de marfuri este, in general, inferior nivelului minim stabilit prin Directivele UE, iar aria aplicarii este mai extinsa decat in tarile comunitare. In afara de de alcool, carburanti si produse din tutun, accizam cafeaua importata, blanurile naturale, cristalurile, bijuteriile din aur si platina, parfumurile, autoturismele de provenienta straina. Alinierea la legislatia europeana presupune restrangerea bazei, deci a categoriilor de produse accizate, si cresterea cotelor de impozitare la altele. Printre aceste „altele” se numara unul de baza, ale carui fluctuatii de pret se regasesc instantaneu in cosul zilnic. Este vorba despre benzina.
Momentul aderarii, anul 2007, ar trebui sa gaseasca uleiurile minerale mult scumpite. Daca acum benzina cu plumb este accizata cu 290 de euro/ tona, benzina fara plumb cu 235 de euro/tona si gazele petroliere lichefiate folosite drept carburanti cu 100 euro/tona, peste cinci ani tabloul ar arata astfel: 364 euro/tona, 304 euro/tona, 200 euro/tona. Suportabilitatea sociala a saltului preturilor este mai mult decat discutabila. Putin probabil un boom economic care sa ne aduca la veniturile pe cap de locuitor din UE. O perspectiva realista are Anamaria Notingher, Tax Manager la KPMG Romania: „Cresterea accizelor, in special pentru produse cum ar fi benzina, este de obicei o masura cu caracter inflationist. Preturile vor creste in lant, si cum veniturile majoritatii consumatorilor nu vor beneficia de o crestere similara, consecintele vor fi scaderea consumului, dezvoltarea vanzarilor la negru si, prin urmare, reducerea incasarilor bugetare din accize”. Pozitia negociatorilor romani in fata UE se inscrie in aceleasi coordonate. Intr-o prima etapa a discutarii documentelor de pozitie referitoare la fiscalitate, Guvernul Romaniei a cerut ca, cinci ani din clipa aderarii, accizele sa fie sub minimul din statele membre. Justificarile solicitarii sunt cresterea generala a preturilor intr-un ritm ce devanseaza puterea de cumparare, fiscalitatea ridicata la carburanti, intensificarea contrabandei si a evaziunii fiscale.
Cincinalul cerut de cabinetul Nastase pentru a pregati economia romaneasca sa faca fata impactului aderarii nu are insa mari sanse de materializare. Pentru functionarii de la Bruxelles un asemenea hatar inseamna distorsionarea mediului concurential si perturbarea pietei interne a Uniunii. Am putea obtine cel mult trei ani de zile de accizare a carburantilor sub acciza minima din UE sau cel putin astfel si-a reconsiderat pozitia partea romana.
Cat despre alcool si bauturi alcoolice, povestea este cu cantec. Ministerul Finantelor „s-a jucat” de-a lungul anilor cu accizele, iar regulile desprinse din experienta jocului arata ca accize mari egal evaziune fiscala, egal imposibilitatea colectarii taxelor la bugetul public. Stabilirea accizei cu ceva timp in urma la 180 de euro/hl alcool pur pentru bauturile spirtoase a avut un ecou nedorit in buget. In timp ce consumul a ramas constant, vanzarile legale de alcool si bauturi spirtoase au scazut, la fel si sumele incasate de stat. Ministerul Finantelor a fost obligat sa reduca acciza la 70 de euro/hl. In discutiile cu UE, invocand experienta trecutului, Romania a cerut cei cinci ani de tranzitie, pentru a se opri la trei. Daca UE este de acord, pana in 2010, accizele la alcool si bauturi alcoolice vor fi sub minimul din tarile membre. Cota accizei la tigarete este, la randul ei, subiect de negociere. Nivelul total al accizei la 1 ianuarie 2007 pentru 1.000 de tigarete va fi de 54%. Implica o crestere de preturi neplacuta fumatorilor, dar obligatorie pentru cei care joaca dupa regulile aderarii.