Viitorii arhitecti sau economiști își găsesc mai repede un loc de muncă decât cei care au terminat biologia sau silvicultura, arată studiul ARACIP. Pentru cei care au terminat facultăți cu profil umanist (ştiinţe sociale şi politice), profil real sau de educaţie fizică şi sport, durează în medie trei luni şi jumătate până îşi găsesc un loc de muncă în domeniu. Cei care au studii superioare în domeniul medical își găsesc în circa patru luni de lucru. Tot atât durează în medie și pentru tinerii care au  absolvit domeniul arte. La viitorii medici veterinari, durează până la șase luni.

Cel mai greu își găsesc de lucru absolvenții de la științe exacte (cinci luni), cei de la ştiinte agricole şi silvice (şase luni) și cei de la ştiinţe ale naturii (şapte luni).

Studiul arată că în cadrul primului interviu pentru găsirea unui job, sunt foarte importante competenţele transversale. Acestea vizează cunoașterea limbilor străine și abilităţile de lucru cu calculatorul și au importanţă aproximativ egală cu modul de prezentare la interviu şi cu tipul de personalitate. Atât pentru absolvenţi, cât şi pentru recrutori, competenţele specifice dobândite în cadrul programelor de studii sunt importante, însă ocupă un loc secundar faţă de cele transversale.

Pentru 76% dintre angajatori nu contează dacă un posibil angajat are doar diplomă de licenţă sau are şi diplomă de master, 17% dintre angajatori declară că dintre doi candidaţi similari l-ar angaja pe cel cu diplomă de master, în timp ce 7% spun că l-ar angaja pe cel cu diplomă de licenţă.

Facultatea nu te pregătește pentru muncă

Cei care au absolvit în domeniul ştiinţelor economice sunt nemulţumiţi de calitatea pregătirii primite în timpul facultăţii. Totodată, absolvenţii din domeniile arte, arhitectură şi urbanism sau sănătate sunt mai satisfăcuți de modul în care facultatea i-a pregătit pentru sarcinile și cerințele de la viitorul loc de muncă.

Aproximativ 55% dintre absolvenţi consideră în mare sau în foarte mare măsură că au obţinut abilităţile necesare pentru îndeplinirea responsabilităţilor de la locul de muncă. De asemenea, jumătate dintre absolvenţi consideră că stagiile de practică desfăşurate în timpul facultăţii le-au fost utile în activitatea de după absolvire.

Majoritatea absolvenţilor (86%) consideră că au învăţat meserie mai degrabă la locul de muncă şi nu la facultate.

Studiul mai arată că absolvenţii consideră că mai mult de jumătate (55%) dintre cunoştinţele şi abilităţile de care au nevoie la locul de muncă au fost deprinse chiar la locul de muncă, aproximativ o treime (32%) în facultate, iar 14% în alte împrejurări.

Atât angajatorii, cât şi absolvenţii consideră că, în momentul de faţă, sistemul de învăţământ superior reuşeşte să furnizeze cunoştinţele teoretice de care au nevoie, nu însă şi abilităţile practice