Taxele pentru operaţiunile de înregistrare a firmelor efectuate de oficiile Registrului Comerţului vor fi comasate, deoarece nu există tarife care să depăşească nivelul costului administrativ, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern.

„Au fost analizate operaţiunile prevăzute în legislaţie, concluzia fiind că acestea se execută în mod curent în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor Registrului Comerţului de pe lângă tribunale, taxele şi tarifele încasate pentru acestea la valorile actuale fiind sursele de acoperire a cheltuielilor administrative aferente”, se explică în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern privind aprobarea taxelor şi tarifelor pentru operaţiunile efectuate de registrul comerţului.

În aceste condiţii, pentru operaţiunile de înregistrare se impune doar comasarea acestora, neexistând taxe care să depăşească nivelul costului administrativ.

„Ca urmare a comasării tarifelor s-a urmărit crearea posibilităţii de eliberare a unui volum de informaţii mai mare la aceeaşi valoare a tarifelor”, se menţionează în proiect.

Astfel, pentru înregistrarea la Registrul Comerţului se percepe aceeaşi taxă de 120 de lei, iar pentru obţinerea codului de înregistrare tariful ar putea rămâne la 10 lei pe document. Pentru informaţiile de identificare a unei firme, respectiv denumirea, forma juridică, codul unic de înregistrare, numărul de ordine în registrul comerţului, sediul social, solicitanţii trebuie să plătească 3 lei.

Totodată, proiectul de act normativ prevede reducerea tarifelor percepute pentru unele operaţiuni, respectiv pentru eliberarea fişei sintetice a investiţiei străine, de la 30 lei la 20 lei, sau a informaţiilor privind situaţiile financiare anuale, de la 3 lei + 0,85 lei/indicator la 0,85 lei pe informaţie extrasă.

„Având în vedere memorandumul cu tema «Reducerea numărului de taxe şi tarife începând cu cele ale căror costuri de administrare sunt superioare încasărilor efective», aprobat în şedinţa Guvernului din 11 martie 2009, actele normative din domeniu trebuie analizate şi amendate în sensul anulării, reducerii sau comasării unor taxe şi tarife”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea a anunţat în luna aprilie că vor fi anulate 36 de taxe şi tarife parafiscale şi comasate 143 de taxe, cele mai multe urmând să fie eliminate, respectiv 60 de taxe şi tarife, de la Ministerul Mediului.

SURSA: Mediafax