“O dată în plus au demonstrat că lucrurile ar funcţiona mult mai bine în lume dacă ele (femeile) s-ar ocupa de chestiuni politice. Poate că ar fi mai puţine războaie, deşi nimeni nu poate fi sigur de acest lucru”, scrie Castro în ultimul său articol despre summitul Americilor, care se desfăşoară la Cartagena (nordul Columbiei), în care o elogiază pe Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei, informează Agerpres, care citează EFE. “Dilmei Rousseff, o femeie capabilă şi inteligentă, nu-i scapă aceste realităţi şi ştie să le abordeze cu autoritate şi demnitate”, scrie Fidel Castro. În opinia sa, preşedintele american Barack Obama “ştie că economia Braziliei creşte cu o forţă impresionantă care, asociată cu economiile Venezuelei, Argentinei, Chinei, Rusiei, Africii de Sud şi ale altor ţări din America Latină şi din lume, vor contura viitorul dezvoltării mondiale”.

Fidel Castro i-a dedicat câteva rânduri şi lui Obama, comentând că a remarcat că preşedintele american a părut sâmbătă, în prima zi a summitului Americilor, “gânditor şi uneori destul de absent”. “Parcă ar fi dormit cu ochii deschişi. Nu se ştie cât a apucat să se odihnească înainte de a sosi la Cartagena, cu ce generali a vorbit, ce probleme îi acaparează mintea”, scrie El Lider Maximo.

Totodată, Castro s-a declarat uimit de discursul secretarului general al Organizaţiei Statelor Americane (OEA), José Miguel Insulza, căruia i-a reproşat că nu a scos niciun cuvânt despre Insulele Malvine.

În articolul său, Fidel Castro, care are 85 de ani şi s-a retras de la putere în 2006, continuă să ironizeze summitul Americilor. “Văd că reuniunile din Cartagena se prelungesc şi că realităţile îndulcite se îndepărtează”, scrie Castro. Cel de-al şaselea summit al Americilor se încheie duminică în Cartagena de Indias şi este posibil să nu existe o declaraţie finală, dat fiind că SUA şi Canada nu sunt de acord să accepte prezenţa Cubei la următoarele reuniuni.
Sursa: Agerpres