Fostul premier al Japoniei a fost ucis vineri, 8 iulie 2022

Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei, s-a stins din viață astăzi, după ce a fost împușcat de două ori în spate în timp ce susţinea un discurs în apropierea unei gări din oraşul Nara, situat în vestul Japoniei.

Acesta a decedat la vârsta de 67 de ani, potrivit postului japonez de televiziune NHK, citat de agenția de presă Reuters.

Shinzo Abe ar fi fost împușcat de un bărbat de 41 de ani

Actualul prim-ministru al Japoniei, Fumio Kishida, a anunțat în urmă cu doar câteva minute că Shinzo Abe este în „stare foarte gravă”, după ce a fost împușcat în timpul unui miting electoral. Polițiștii au reținut un suspect.

„A fost dus la spital și se află într-o „stare foarte gravă”, a declarat Fumio Kishida, potrivit BBC.

Fumio Kishida a mai spus că se „roagă din toată inima” ca Shinzo Abe să supraviețuiască atacului și a condamnat acest atentat în „cei mai puternici termeni”.

Acesta a anunțat că tuturor miniștrilor li s-a cerut să se întoarcă la Tokyo, dar a precizat că nu s-a luat nicio decizie cu privire la modificarea programului electoral. În paralel, polițiștii au arestat un suspect în vârstă de 41 de ani – Tetsuya Yamagami.

Se crede că Tetsuya Yamagami este originar din orașul Nara, unde a avut loc atacul. De asemenea, presa locală a relatat că acesta este un fost membru al Marinei Militare a Japoniei. Spectatorii prezenți la fața locului susțin că suspectul a fost interceptat de agenții de securitate imediat după împușcături. Se pare că acesta a folosit o armă de foc artizanală.

Fostul guvernator al regiunii Tokio, Yoichi Masuzoe, a notat pe contul său de Twitter, în urmă cu câteva minute, că Shinzo Abe se află în stop cardiorespirator, acelaşi lucru fiind confirmat de postul de televiziune american CNN şi de către un oficial de la Departamentul de Pompieri din Nara. Ulterior, surse din cadrul Poliţiei au declarat că fostul prim-ministru al Japoniei era conștient în timp ce era transportat la spital.

Astfel de violenţe în care sunt implicate arme de foc sunt rare în Japonia, pistoalele fiind interzise în această ţară. Suspectul care l-a împușcat pe Shinzo Abe a folosit o armă pe care se pare că și-a confecționat-o singur, potrivit sursei citate anterior.

Bărbatul nu a încercat să fugă. El este reținut în prezent pentru interogatoriu.