A murit Grigore Bujor Hariga

Unul dintre pilonii fundamentali ai scenei muzicale rock din România a părăsit această lume.

Grigore Bujor Hariga, cunoscut ca unul dintre membrii esențiali ai formației Pro Musica și apreciat de mulți ca unul dintre cei mai talentați chitariști din România, a încetat din viață sâmbătă, pe 20 aprilie.

Grigore Bujor Hariga
Grigore Bujor Hariga/SURSA FOTO: pressalert.ro

Ioana Roosendaal a scris pe Facebook că și-l va aminti pe tatăl ei ca fiind un om puternic, care a luptat până în ultima clipă și a surprins pe toată lumea.

Ea a adăugat că tatăl ei a plecat cu sufletul împăcat și că va lucra la o compoziție muzicală în cer.

De asemenea, a mulțumit tuturor pentru gândurile bune și susținere, adăugând că momentul nu trebuie privit ca pe unul trist.

Detaliile înmormântării vor fi anunțate în curând.

“Drum bun, tata! Cu zâmbetul pe buze, chitara în brațe, gluma pe vârful limbii, șapca pe cap și papagalul pe umăr, așa să îl ținem minte toți pe Grigore-Bujor Hariga. Un om puternic, care până în ultima clipă a luptat și a bătut prognozele.

A plecat dintre noi cu sufletul împăcat, să lucreze la o compoziție muzicală în cer, un solo de chitară pentru îngeri. Mulțumim tuturor pentru gândurile bune și pentru sustinere.

Nu e ocazie tristă, ci o ușurare trupească și o împlinire sufletească pentru un om fain, un tată exemplar și un artist desăvârsit. Vom anunța detaliile înmormântării în curând”, a scris pe Facebook fiica lui Bujor Hariga, Ioana Roosendaal.

Grigore Bujor Hariga a fost onorat cu o Diplomă de Excelenţă

Hari, cunoscut printre prieteni sub acest nume, era mentorul la chitară al numeroși muzicieni celebri.

În 2007, regretatul chitarist a primit o Diplomă de Excelență din partea Primăriei Timișoara. I s-a recunoscut contribuția pe parcursul întregii sale cariere.

În plus, în 2024, formația sa, Pro Musica, a fost decorată cu Medalia – Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B.

Această distincție a fost conferită în semn de apreciere pentru impactul lor asupra dezvoltării spiritului civic în societatea românească prin intermediul muzicii lor.

Un om extraordinar, plin de bunătate

Cristian Podratzky a scris pe Facebook că vestea despre moartea lui Hari, Bujor Hariga, l-a șocat profund.

El l-a descris ca pe un om extraordinar, plin de bunătate. De asemenea, spune că l-a perceput întotdeauna ca pe un gentleman în rândul muzicienilor din anii ’80.

Potrivit lui, Hari a fost un personaj aparte, care a influențat mulți chitariști din Timișoara.

“Vestea asta m-a zdruncinat. A murit Hari. Bujor Hariga. Pur și simplu nu-mi vine să cred. Ce om fain, ce om bun a fost! Eu l-am perceput întotdeauna ca un fel de gentleman printre muzicienii anilor 80 cu care aveam de-a face. Și am avut cu mulți de-a face. Hari a fost un tip altfel. Prin mâna lui au trecut mulți chitariști din Timișoara. Când îți explica ceva, emana o caldură de-ți făcea plăcere să-l asculți.

La Pro Musica eu eram cu vreo 10 ani mai tânăr decât cel mai tânar dintre ei, un puști de fapt, cu Hari am avut o relație umană aparte fața de restul trupei, multe am învățat de la el. Când mă vedea prin Timișoara, îmi zicea „colegul meu de cameră“. Asta pentru că ne împărțeam camera de hotel în turneu. În anii 80, iarna, era un frig cumplit, Hari avea întotdeauna un radiator cu el. Dacă îl uita, aveam eu unul.

La el am ascultat prima data Weather Report, îmi arăta liniile de bas ale lui Jaco, câte și mai câte… Doamne câte amintiri îmi vin acum… Mi-e greu sa cred ca s-a dus. Incet, incet dispare generația asta”, a scris Cristian Podratzky, pe Facebook.