Cofondator PayPal şi director Facebook, Thiel a vândut pe săptămâna trecută aproximativ 20 milioane de acţiuni Facebook, după expirarea interdicţiei de la tranzacţionare pentru acţionarii vechi ai companiei. Cofondatorul PayPal câştigase deja 640,1 milioane de dolari prin vânzarea de acţiuni Facebook la listarea companiei. El este acţionar Facebook din 2004, când a investit 500.000 de dolari la companie. Thiel se numără printre persoanele care au avut cel mai mult de câştigat de pe urma ascensiunii reţelei de socializare. Thiel mai avea 27,9 milioane de acţiuni Facebook după listarea companiei, în luna mai.

Investitorii sosiţi mai târziu nu au reuşit aceleaşi performanţe, mai ales ţinând cont de scăderea puternică a preţului acţiunilor companiei după listare. Valoarea companiei a coborât cu aproape jumătate de la listare, acţiunile depreciindu-se de la 38 de dolari pe 18 mai (prima zi de tranzacţionare) la 20 de dolari la finalul şedinţei bursiere de luni.

Aproximativ 271 milioane de acţiuni Facebook, deţinute de investitori care au sesizat devreme potenţialul companiei, au ieşit săptămâna trecută de sub embargo. Alte 1,44 miliarde de acţiuni, restricţionate în regim similar, vor ieşi pe piaţă până în noiembrie. Acţiunile Facebook s-au apreciat luni cu 5% şi au închis la 20 dolari.

Peter Thiel a participat la înfiinţarea PayPal şi a fost directorul general al operatorului de plăţi online până în 2002, când compania a fost cumpărată de EBay pentru 1,5 miliarde dolari. Thiel şi-a folosit averea pentru a crea fondul de hedging Clarium Capital Management, prin intermediul căruia a investit în mai multe companii din industria IT, aflate la început de drum, printre care şi Facebook. Pe lângă investiţia iniţială de 500.000 de dolari, Thiel a participat în 2006 la o rundă de finanţare prin care Facebook a atras 25 milioane de dolari de la mai mulţi investitori, compania fiind evaluată atunci la 500 milioane de dolari. În prezent, Facebook valorează aproximativ 50 miliarde de dolari, iar capitalizarea la listare, în luna mai, era de peste 100 miliarde de dolari.