Centrul de Excelență RPA (Robotic Process Automation) din cadrul Ministerului de Finanțe este cu un pas mai aproape de a deveni operaţional.

Ministerul Finanțelor și compania UiPath, al cărei cofondator este Daniel Dines, în prezent considerat cel mai bogat român, au făcut un pas înainte prin semnarea primului acord de colaborare.

Roboți software pentru automatizarea proceselor repetitive din cadrul Ministerului Finanţelor

În baza acestui acord, semnat astăzi, 6 iulie, reprezentanții Ministerului Finanțelor și cei ai UiPath vor identifica procesele software repetitive la nivelul sistemelor informatice ale Ministerului de Finanțe, se arată într-un comunicat de presă.

Ulterior, vor fi dezvoltaţi dezvolta roboți software de automatizare a acestor procese. Implementarea soluțiilor de automatizare va ajuta la diminuarea timpului de așteptare în cazul solicitărilor de informații fiscale venite din partea contribuabililor, precum și la creșterea gradului de securitate a informațiilor procesate.

Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor: “Continuăm demersurile de digitalizare începute la nivelul Ministerului de Finanțe. Împreună cu reprezentanții UiPath, aducem în administrația fiscală din România cele mai noi tehnologii de automatizare a proceselor repetitive, precum eliberarea anumitor certificate fiscale, care necesită un timp de lucru îndelungat din partea inspectorilor fiscali.

Automatizarea acestor procese scade încărcarea aferentă task-urilor repetitive și permite funcționarilor să-și utilizeze expertiza pentru activități complexe, cu valoare adăugată mai mare. Mulțumesc reprezentanților UiPath pentru deschiderea în ceea ce privește colaborarea cu Ministerul de Finanțe în cadrul Centrului de Excelență RPA.”

Îmbunătățirea experienței contribuabililor cu administrația fiscală și scăderea costurilor administrative

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor transmit că acordul pune bazele unei colaborări de durată în cadrul Centrului de Excelență RPA, care are ca obiectiv identificarea și implementarea la scară largă a soluțiilor de digitalizare în cadrul Ministerului, fiind orientat către tehnologii inovatoare, precum Blockchain, soluții Cloud, BigData / Analytics și Robotic Process Automation.

Acest demers își propune să accelereze adoptarea și implementarea noilor tehnologii în cadrul administrației fiscale, precum și creșterea gradului de securitate a datelor procesate, în vederea îmbunătățirii experienței contribuabililor cu administrația fiscală și scăderea costurilor administrative pe termen lung, se mai arată în comunicatul de presă.

Sursa foto: Facebook, Alexandru Nazare