La nivelul secretarilor de stat a început rotaţia cadrelor, unii dintre cei aflaţi acum pe post urmând a fi plasaţi la alte ministere. Ministrele Agriculturii şi Mediului păstrează câte un secretar de stat din actuala organigramă şi în locul altor doi demişi primesc câte un secretar de stat dat afară de la alte ministere.

Astfel, Agricultura primeşte un om de la Ministerul Dezvoltării, iar Mediul preia unul de la Transporturi.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va rămâne cu un singur secretar de stat din actuala organigramă a instituţiei, cel mai probabil cu Adrian Rădulescu, un al doilea post de secretar de stat urmând să fie ocupat de Barna Tanczos, care deţine în prezent o funcţie similară la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Unul dintre actualii secretari de stat din MADR, Dănuţ Apetrei, şi-a depus demisia. Este posibil ca şi Haschi Andrei -Peter să plece, iar în locul său să vină Barna Tanczos, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a menţionat că va prezenta, miercuri, guvernului propunerile privind secretarii de stat, subliniind că este interesat doar de cei “care vor face treaba şi echipă cu mine şi mai puţin de politică”. În prezent, MADR are trei secretari de stat.

Şi de la Ministerul Mediului vor pleca doi secretari de stat: Mircea Cotoşman şi Dan Cârlan.
Atât secretarul de stat pentru mediu, Mircea Cotoşman, cât şi secretarul de stat pentru Ape, Dan Cârlan, ar urma să plece pe fondul restructurării aparatului bugetar, în locul lor urmând să vină Marin Anton, la ora actuală secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Anton se ocupa de aviaţie şi naval la MTI. La momentul actual nu se cunosc viitoarele atribuţii pe domeniu ale noului secretar de stat.

Ministerul Mediului are, în prezent, trei secretari de stat: Mircea Cotoşman – secretar de stat pentru mediu, Dan Cârlan – secretar de stat pentru ape, şi Cristian Apostol – secretar de stat pentru păduri.

De la Transporturi pleacă doi şi rămân doi

La Ministerul Transporturilor sunt acum patru secretari de stat Eusebiu Pistru, Constantin Dascălu, Marin Anton şi Gheorghe Popa, dar vor rămâne în funcţie doar doi, ceilalţi urmând să plece.

Restructurarea la nivelul administraţiei centrale vine în urma deciziei Guvernului de reducere a numărului secretarilor de stat din ministere în cadrul procesului de ajustare a cheltuielilor în sectorul public din România. În acest context, la nivelul ministerelor vor fi păstrate câte două funcţii de secretar de stat, exceptând ministerele Administraţiei şi Internelor, Afacerilor Externe şi Finanţelor Publice, unde vor exista câte trei astfel de funcţii.

În momentul de faţă, în cadrul ministerelor există 57 de posturi de secretari de stat, dintre care şapte posturi vacante. În urma restructurării vor mai rămâne 32 de secretari de stat.