A apărut o nouă putere la nivel mondial! Nimeni nu s-a așteptat la asta. Acordul momentului în lume

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, China a încheiat un acord privind gazele cu Orientul Mijlociu, asta în timp ce Europa încearcă să reducă dependența pe care o are față de gazul rusesc.

Acordul este pentru gaz lichefiat și este în valoare de 60 de miliarde de dolari, făcândul să fie cel mai unul dintre cele mai mari acorduri de GNL.

Acest acord este o mișcare majoră pentru China, țara reușind să devanseze alte țări din Uniunea Europeană, precum Germania, în cursa pentru asigurarea gazelor naturale, dar și în cursa pentru reducerea efectelor penuriei de energie din cauza războiului ruso-ucrainean.

Așadar, acordul a fost semnat între QatarEnergy și compania chineză Sinopec pentru o perioadă de 27 de ani, marcând astfel cel mai lung acord de acest tip semnat vreodată. Potrivit acordului, compania arabă va trimite 4 milioane de tone de GNL către compania chineză în fiecare an și va asigura atât transportul cât și livrarea.

Prețul acordului va fi similar cu cel al altor acorduri din trecut

Ministrul Energiei din Qatar, care este și directorul QatarEnergy, Saad Sherida Al-Kaabi, a anunțat că prețul acordului va fi similar cu alte acorduri din trecut, care erau legate de țiței.

„Cred că recenta volatilitate i-a determinat pe cumpărători să înțeleagă importanța de a avea o aprovizionare pe termen lung, fixă și la un preț rezonabil pe termen lung… Aceasta înseamnă că acordurile pe termen lung sunt aici și sunt importante atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărător”, spune acesta.

Potrivit președintelui Sinopec, Ma Yongsheng, acordul este unul de etapă.

„Qatar este cel mai mare furnizor de GNL din lume, iar China este cel mai mare importator de GNL din lume”, spune acesta. De asemenea, el a mai spus că Sinopec a solicitat în mod oficial o participație la proiectul North Field South din Qatar, în luna noiembrie a anului 2021, subliniind că dorește să examineze posibilitatea încheierii altor acorduri cu compania qatareză.

Europa s-a aflat în situația de a înlocui aproape 40% din gazul rusesc

Din cauza războiului din Ucraina, Europa a fost nevoită să înlocuiască o bună parte din gazul rusesc, iar singura modalitate de a face acest lucru a fost prin transporturi considerabile de GNL din Golf. Mai există o modalitate, însă aceea este mai costisitoare – transportul de gaz din SUA.

Chiar ministrul german al Economiei a acuzat Statele Unite ale Americii că încearcă să profite de pe urma situației din Europa pentru a taxa suplimentar transportul de gaze.

Germania nu a putut încheia un acord cu Qatarul

Germania a depus numeroase eforturi pentru a obține livrări de GNL din Qatar, însă există mai multe piedici. În primul rând Qatarul dorește contracte pe perioade destul de lungi, iar Germania nu dorește acest lucru, mai ales din cauză că blocul comunitar dorește să renunțe la gazele naturale până în 2049.

Un al impas este faptul că Qatarul dorește ca GNL-ul trimis Germaniei să nu ajungă la alte țări din Uniunea Europeană, lucru cu care Germania nu este de acord.

Beijingul și-a consolidat prezența în Golf

Qatarul este primul exportator de GNL din lume și face eforturi uriașe pentru a-și spori producția de gaze prin dezvoltarea în continuare a uriașului zăcământ North Field.

China, de cealaltă parte, este prima țară care a reușit să încheie un contract cu North Field. De asemenea, președintele companiei chineze a mai spus că a solicitat o cotă integrală din proiectul North Field South, care este dominat de giganți energetici occidentali.

În acest mod, Beijingul s-a descurcat să își consolideze prezența în Golf, fără a atrage prea multă atenție, urmărind să devină un acționar semnificativ într-unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze naturale din lume, lucru care îi va oferi un control fără precedent asupra energiei.

„Acordul de aprovizionare cu GNL, care garantează importurile chinezești de GNL până în anii 2050, a apropiat Qatar de China. China și-a consolidat în mod proactiv și meticulos prezența în Golf, spre deosebire de modul oarecum întâmplător și reactiv în care Occidentul s-a angajat cu o mare parte a lumii în ultimul deceniu”, spune  Justin Dargin, un expert în energie din Orientul Mijlociu, potrivit Hellenic Shipping News.