Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat, luni, că Washingtonul va urma decizia pe care o va lua prim-ministrul japonez Shinzo Abe în legătură cu soarta Jocurilor Olimpice de la Tokyo (24 iulie-9 august), relatează dpa, conform Agerpres.

”Ne vom ghida după dorinţa prim-ministrului japonez Abe, un mare prieten al Statelor Unite, un om care a făcut o treabă magnifică pentru găzduirea Jocurilor Olimpice, în legătură cu participarea la Jocuri”, a transmis Trump pe Twitter.

”El va lua decizia potrivită!”, a adăugat Trump.

Shinzo Abe a afirmat luni că nu crede că Jocurile Olimpice de la Tokyo vor putea avea în actuala situaţie mondială, după ce Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat că ia în considerare posibilitatea ca Jocurile să fie amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

Canada a fost prima ţară care a anunţat că nu va lua parte la Jocurile Olimpice de la Tokyo dacă acestea se vor desfăşura conform programării, între 24 iulie şi 9 august, iar cele Paralimpice, între 25 august şi 6 septembrie. Australia a anunţat şi ea că nu va trimite sportivi la Tokyo, tot mai multe ţări cerând amânarea competiţiei polisportive. Ulterior, Statele Unite au solicitat prin intermediul Comitetului său olimpic şi paralimpic (USOPC), amânarea Jocurilor Olimpice programate în vara acestui an la Tokyo.

Premierul japonez va discuta cu președintele Comitetului Olimpic

Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, urmează să aibă o discuţie telefonică, în cursul zilei de marţi, pe fondul intensificării apelurilor pentru amânarea Jocurilor Olimpice programate în această vară la Tokyo, informează EFE.

Teleconferinţa a fost confirmată de către guvernatoarea prefecturii Tokyo, Yuriko Koike, care va participa la rândul ei la această conversaţie, pe care a calificat-o ca “foarte importantă” pentru viitorul competiţiei olimpice.

Conform presei, preşedintele Comitetului de organizare Tokyo-2020, Yoshiro Mori, va lua parte, de asemenea, la discuţiile care vor avea loc la ora locală 20:00 (11:00 GMT).

O decizie trebuie luată cât mai curând

Postul public de televiziune NHK precizează că Abe doreşte să solicite CIO adoptarea unei decizii “cât mai curând posibil” în privinţa modului în care va gestiona impactul Covid-19 asupra probelor olimpice care urmează să debuteze pe 24 iulie.

Conversaţia va avea loc la o zi după ce Shinzo Abe a recunoscut el însuşi că este “inevitabilă” analizarea posibilităţii de amânare a debutului Jocurilor Olimpice, din cauza pandemiei de coronavirus.

Abe s-a exprimat în aceşti termeni după ce CIO a recunoscut, pentru prima oară, că o eventuală a amânare a JO 2020 este una dintre opţiunile pe care le are în vedere, chiar dacă a subliniat că îşi oferă un termen de patru săptămâni pentru a lua o decizie finală.

Mai multe federaţii sportive şi comitete olimpice naţionale fac presiuni asupra CIO pentru a accepta amânarea Jocurilor şi au ameninţat că nu îşi vor trimite reprezentanţi dacă vor fi respectate datele prevăzute.

Ultimul care s-a raliat la această poziţie este Comitetul olimpic şi paralimpic american, care a afirmat luni “că este mai clar ca niciodată” că decizia de amânare JO 2020 capătă tot mai mult contur.

Neoficial s-a decis soarta Jocurilor Olimpice

Luni, Dick Pound, membru al Comitetului Internaţional Olimpic, anunța, în mod neoficial, că decizia de amânare este ca și luată. Acesta a afirmat că Jocurile Olimpice se vor desfășura, cel mai probabil, în anul 2021.

„Pe baza informaţiilor pe care CIO le are, amânarea a fost decisă”, a declarat Pound pentru USA Today. ”Paşii următori nu au fost deocamdată determinaţi, dar Jocurile nu vor începe pe 24 iulie, asta ştiu. Le vom lua etapă cu etapă şi trebuie să facem faţă tuturor provocărilor pe care le presupune amânarea, care sunt imense”, afirma Pound.