Incepand cu aceasta vara, regulamentul UE le va permite consumatorilor sa beneficieze de un “eurotarif” care stabileste un plafon pentru apelurile efectuate (0,49 euro fara TVA pentru 2007) si receptionate (0,24 euro fara TVA pentru 2007) in strainatate, informeaza un comunicat remis redactiei. Operatorii vor fi obligati sa propuna tarife situate sub acest plafon iar pragurile tarifare vor fi reduse si mai mult in 2008 si 2009.

Noul regulament al UE fixeaza plafoanele pentru tarifele la serviciile de roaming international. Astfel, incepand cu 2008, plafonul pentru apelurile efectuate va fi de 0,46 euro fara TVA iar din 2009 acest plafon va fi de 0,43 euro fata TVA. Pentru apelurile primite, plafonul va fi de 0,22 euro fata TVA in 2008 si 0,19 euro fata TVA din 2009. Regulamentul va incita operatorii sa ofere preturi cu mult mai scazute decat “eurotarifele” si va face ca serviciile de roaming sa fie mai simple si in special mai putin costisitoare pentru utilizatori. Regulamentul roaming expira la trei ani de la data intrarii in vigoare. In primele 18 luni, Comisia va evalua impactul acestuia, pe baza evolutiilor de pe piata si a preocuparilor in materie de protectie a consumatorilor. In functie de rezultate, Comisia va decide daca este necesar sa se prelungeasca si/sau extinda campul de aplicare a regulamentului la alte servicii de telefonie mobila precum SMS, MMS si transferul de date.

Vor exista, de asemenea, plafoane pentru preturile en gros pe care operatorii si le vor impune reciproc; acestea se vor aplica in termen de doua luni de la publicarea prezentului document. Pentru urmatoarele 12 luni plafonul preturilor en gros se stabileste la 0,30 euro.

Regulamentul se va aplica direct in toate cele 27 de state membre ale UE. Incepand cu 30 iunie 2007, operatorii au obligatia juridica de a le oferi clientilor un “eurotarif”. In curand, acesta va putea fi adoptat si de unele state vecine, precum Islanda, Norvegia si Liechtenstein (membre ale Spatiului Economic European).

Comisia Europeana a propus la mijlocul anului 2006 un regulament european privind serviciile de roaming in retelele publice de telefonie mobila din cadrul Comunitatii, avand drept scop reducerea tarifelor pentru serviciile de roaming cu pana la 70%. Regulamentul UE privind serviciile de roaming a fost aprobat 11 luni mai tarziu de Parlamentul European, Consiliu si Comisia Europeana.

Sursa: Capital 25 Iunie 2007