Acest nivel de 72% constituie un record de şase ani şi o creştere de 15 procente în raport cu iulie 2012, potrivit anchetei efectuate între 5 şi 16 iulie pe un eşantion de 1.155 persoane. Numai 2% dintre subiecţii intervievaţi consideră situaţia ‘normală’ şi 22% – ‘suportabilă’. În ceea ce priveşte situaţia economică, 63% apreciază că aceasta s-a agravat în decurs de un an şi 37% se tem că aceasta continuă să se agraveze.
Aproximativ 40% dintre bulgari acordă mai multă încredere instituţiilor europene decât celor bulgare. De asemenea, 70% sunt mulţumiţi că ţara lor este în UE, datorită posibilităţii de a lucra în UE, de a călători liber şi de a avea acces la fonduri europene. În schimb, 67% se opun adoptării monedei euro.
Regimul de austeritate, în cadrul căruia moneda bulgară leva este raportată la euro şi garantează o stabilitate macroeconomică, întruneşte sprijinul a 56% din populaţie.
Potrivit unui studiu al sindicatului KNSB, publicat sâmbătă, 51,7% dintre gospodării, respectiv 3,7 milioane de persoane, trăiesc cu un venit lunar de 310 leva (158 euro) de persoană, sub suma de 566,63 leva (290 euro) de persoană necesară pentru o viaţă normală, pe care o duc numai 13,4% din gospodării.
Bulgarii sunt divizaţi în ceea ce priveşte poziţia lor faţă de guvernul de tehnocraţi condus de Plamen Oreşarski, susţinut de socialişti şi a cărui demisie este cerută de manifestanţi zilnic la Sofia, menţionează sondajul efectuat de Open Society.
Sursa: Agerpres