7 pași pentru a începe cu dreptul primul tău job

Atunci când ești la început de drum și dorești să-ți găsești un job, există câteva aspecte de care este important să ții cont:

1) Evaluarea propriilor abilități și cunoștințe

Primul pas spre găsirea unui loc de muncă este să știi de unde să pornești, care este nivelul tău de cunoștințe și ce abilități deții. Întreabă-te ce ți-ar plăcea să faci, dacă îți surâde ideea să lucrezi într-o echipă sau să ajuți oamenii, să le oferi servicii etc. A cunoaște care sunt aspirațiile și preferințele tale este ca și cum deții o busolă care-ți arată drumul pe care să-l urmezi.

Atunci când consideri că un anumit domeniu este potrivit pentru tine, ia în considerare să-ți îmbunătățești aptitudinile și să afli cât mai multe informații despre acel tip de carieră. Evaluarea abilităților și calificărilor proprii te va ajuta să știi care sunt următorii pași pentru dezvoltarea profesională și găsirea primului tău job.

2) Un CV bine făcut

CV-ul este baza de la care pornește orice angajator pentru a te cunoaște și pentru a-și da seama dacă ești persoana potrivită pentru un anumit post.

De aceea, este esențial să-ți creezi un CV din care să reiasă toate atuurile tale, facultatea pe care o urmezi, experiența cu anumite task-uri sau programe (soft skills sau hard skills) sau abilități de comunicare.

depunere-cv
SURSA FOTO: Pexels.com

Atunci când ești la început de drum, este important să evidențiezi în CV educația sau cursurile de perfecționare la care ai participat, calificările, eventualele sesiuni de voluntariat, inițiativele tale și pasiunile tale, indiferent de domeniu. Așadar, creează-ți un CV ordonat, în care să completezi care sunt principalele tale reușite și aptitudini pe care un recrutor le-ar putea aprecia.

3) Cercetarea pieței muncii

Atunci când ți-ai format o idee despre posibilele joburi care ți-ar surâde și ai CV-ul pus la punct, poți să cercetezi cu atenție oferta locurilor de muncă. Există nenumărate platforme online sau ziare unde sunt publicate posturi. Poți apela și la prieteni sau cunoștințe pentru a afla dacă există locuri de muncă disponibile, care te-ar putea interesa.

Citește descrierea joburilor, fișa postului și toate informațiile despre un anumit loc de muncă disponibil pentru a cunoaște responsabilitățile, îndatoririle și aptitudinile care sunt căutate la un anumit candidat. În acest fel, îți vei da seama dacă ai pregătirea necesară să-ți trimiți CV-ul angajatorului.

4) Conectează-te la platforme și rețele sociale

Este important să ai acces la principalele platforme sociale și de căutare a locurilor de muncă. Încearcă să faci parte din comunități online de persoane ce activează în domeniile preferate de tine, să afli mai multe informații cheie și să cunoști oameni noi. Astfel, ai șanse mai mari să găsești jobul potrivit pentru tine.

5) Voluntariat și/sau internship

Ia în considerare varianta de a face voluntariat la diferite ONG-uri sau asociații. În acest fel, capeți experiență de lucru, dezvolți colaborări și dobândești aptitudini noi. De asemenea, poți accede într-o companie ca stagiar (printr-un program de internship sau ca bursier). În acest caz, ai ocazia de a vedea cum este să lucrezi într-o anumită industrie sau domeniu, să înveți de la colegi cu experiență și să-ți formezi o idee mai clară despre un anumit loc de muncă.

6) Trimite CV-ul și pregătește-te pentru interviu

Dacă te-ai hotărât ce direcție să urmezi, atunci e timpul să trimiți CV-ul actualizat cât mai multor angajatori. Citește cu atenție descrierea posturilor pentru care dorești să aplici. Cu siguranță cineva îți va răspunde și te va invita la un interviu, pentru a te cunoaște mai bine. În funcție de companie, pregătește-te pentru interviu, interesează-te despre serviciile sau produsele pe care le oferă și pregătește câteva întrebări pentru a arăta angajatorului interesul tău pentru poziția disponibilă.

interviu
SURSA FOTO: Pexels.com

Pentru interviu, îmbracă-te prezentabil, ca și cum te-ai duce pentru prima oară la o întâlnire și dorești să lași o impresie plăcută. Păstrează o atitudine deschisă, relaxată și răspunde cu atenție întrebărilor puse de recrutor. Prezintă-ți cu atenție și calm abilitățile, motivul pentru care ai ales să trimiți CV-ul companiei și ce poți oferi tu pentru locul de muncă.

La final, mulțumește interlocutorului pentru șansa de a fi participat la un interviu pentru un post ce prezintă interes pentru tine.

7) Continuă să te perfecționezi și să cauți joburi

Indiferent de răspunsul pe care îl primești la interviu, este important să nu te demoralizezi. Continuă să aplici și să-ți adaptezi abilitățile cerințelor diferitelor joburi care îți surâd. Ziua în care îți vei începe cariera este mai aproape decât crezi. Important este să privești înainte cu încredere și să știi că există un loc pentru tine pe piața muncii.