5 lucruri de știut înainte să cumperi o mașină de spălat
Știai că o masina de spalat rufe cu încărcare superioară are o capacitate mai mică decât o mașină de spălat rufe cu încărcare frontală? Sau că mașina de spălat ar trebui să aibă cel puțin 6 programe de bază și încă cel puțin atâtea programe suplimentare? Că o mașină de spălat nu ar trebui să consume mai mult de 40 de litri per ciclu de spălare, dacă mașina de spălat este o mașină bună? Și multe altele, pe care le dezbatem mai pe larg în rândurile de mai jos.
Mașina de spălat cu încărcare superioară este de dimensiuni mai reduse și are o capacitate mai mică
Există două tipuri de mașini de spălat, care se disting prin sistemul lor de încărcare. Avem în primul rând, mașina de spălat rufe cu încărcare superioară a cărei uși este în partea de sus și mașina de spălat rufe cu încărcare frontală, cu o ușă transparentă în față care se deschide pentru încărcarea și scoaterea rufelor din mașină.
Mașinile de spălat cu încărcare superioară sunt adesea îndrăgite de către cei care dispun de spațiu limitat, deoarece aceste modele sunt mai înguste decât cele cu încărcare frontală. Acestea au în jur de 40 cm lățime față de 60 cm, cât vedem pe o mașină standard.
Dezavantajele sunt că aceste modele au o capacitate de încărcare mai limitată și că raftul superior al mașinii de spălat nu poate fi folosit ca bază pentru alte articole, cum ar fi un coș de rufe sau un uscător. În plus, modelele cu încărcare verticală au adesea mai puține caracteristici decât mașinile de spălat cu încărcare frontală.
Mașinile de spălat cu încărcare frontală sunt cel mai apreciat tip de mașină de spălat rufe, nu atât pentru comoditate, asta pentru că este mai ușor să încarci și să scoți rufele printr-o ușă cu încărcare superioară, cât pentru capacitatea sa de încărcare mai mare și numărul mai mare de funcții pe care le oferă de obicei în comparație cu alte tipuri de mașini de spălat.
Dezavantajul acesteia este dimensiunea. Chiar și cele mai elegante mașini de spălat cu încărcare frontală sunt mai late decât cele cu încărcare superioară.
O mașină de spălat ar trebui să aibă cel puțin 6 programe de bază
De pe masina de spălat rufe nu ar trebui să lipsească următoarele programe de bază:
- ciclul bumbac: spală haine din bumbac la o temperatură care poate varia de la aproximativ 30 la 90°C
- ciclul Eco 40-60: pentru articolele din bumbac și pentru spălările unde nu se atinge capacitatea maximă de încărcare; poate reduce consumul de energie și apă
- ciclul delicat: un ciclu la o temperatură mai scăzută (30-40°C), cu o centrifugare mai lentă pentru țesături mai delicate
- ciclul lână: pentru spălarea lânii la temperaturi scăzute
- ciclul sintetic: conceput pentru țesături sintetice, ideal pentru îmbrăcăminte sport
- ciclul mixt: potrivit pentru spălarea țesăturilor mixte, cum ar fi bumbac și viscoză, bumbac și elastan etc
O mașină de spălat ar trebui să vină cu cel puțin 6-7 programe suplimentare de spălare
Pe lângă programele de bază, o mașină de spălat bună trebuie să vină și cu cel puțin 6-7 programe suplimentare predefinite. Printre acestea ar trebui să se numere cel puțin următoarele:
- centrifugare/centrifugare și clătire: programe simple, comune, care să permită clătirea/centrifugarea separată a hainelor
- program pentru haine negre și/sau colorate: cicluri la temperatură joasă concepute pentru îngrijirea și conservarea hainelor colorate, deschise la culoare și închise la culoare
- program blugi: conceput pentru a curăța temeinic articolele din denim
- spălare manuală: ciclul de centrifugare se face la viteze foarte mici sau nu se face deloc
- spălare rapidă: ciclu foarte rapid, durează 30 sau în unele cazuri doar 15 minute, ideal pentru articolele care nu sunt deosebit de murdare
- pete dificile: conceput pentru a trata petele cel mai dificil de îndepărtat, ca petele de iarbă, cafea, vin sau sânge
- program de igienizare: sterilizează hainele spălate la temperaturi ridicate
- program pentru alergii: conceput pentru a îndepărta complet alergenii, cum ar fi polenul și părul de animale, de pe fibrele hainelor
Mașina de spălat nu ar trebui să consume mai mult de 40 de litri per ciclu de spălare
O mașină de spălat bună nu ar trebui să consume mai mult de 40 de litri per ciclu de spălare. Consumul de apă exprimat pe eticheta energetică este media pentru un singur ciclu de spălare Eco. Cu cât capacitatea tamburului este mai mare, cu atât este nevoie de mai multă apă pentru spălare.
În medie, majoritatea mașinilor de spălat moderne consumă aproximativ 40 de litri de apă pe ciclu, ca urmare dacă dorești să faci economie de apă și energie, ai grijă ca mașina de spălat să nu consume mai mult de-atât.
Mașina de spălat ar trebui să aibă o serie de funcții care să-ți garanteze că e sigură
Siguranța, alături de consumul de energie și apă, este foarte importantă. Există câteva funcții pe care trebuie să le urmărești la o mașină de spălat. Siguranța constă și în prevenție, așadar ar trebui să te asiguri că masina de spalat are:
Funcția AquaStop este, de fapt, un sistem anti-inundație, iar acesta poate fi total sau parțial. Sistemul total blochează fluxul de apă către mașină atât în cazul spargerii furtunului de admisie, cât și dacă se detectează o scurgere în interiorul mașinii de spălat. Sistemul parțial blochează fluxul doar în cazul spargerii furtunului de admisie, este cel mai comun sistem și se găsește inclusiv pe mașinile de spălat ieftine.
Ultima, dar nu cea din urmă, este funcția anti-vărsare sau funcția Protecție la revărsare care este foarte important de verificat la masina de spalat, deoarece nu numai că întrerupe debitul de apă către mașină, dar activează și pompa de scurgere dacă detectează apă în partea de jos a mașinii de spălat sau o cantitate de apă mai mare decât în mod normal în cuvă.