Se ştie deja că omul şi animalele pe care le mănâncă concurează pentru alimente. Creşterea consumului de carne face ca disponibilul total de calorii să scadă, problemă care se adaugă peste creşterea de populaţie. Cum arată viitorul? De obicei sunt propuse două scenarii: fie carnea se scumpeşte teribil astfel încât puţini să şi-o mai permită, fie se ajunge la foamete. Există însă şi o a treia variantă – aceea ca animalele să fie hrănite cu lucruri pe care oamenii nu le-ar mânca niciodată.

Iată cinci exemple de produse animale, cu raportul dintre furajul uscat consumat şi greutatea rezultată (în paranteze), soluţia alternativă de hrănire respectiv link către câte o poveste concretă:

Peşte (1,2-2). Anumite specii de peşte mănâncă absolut orice, motiv pentru care chinezii, care au două treimi din acvacultura mondială, au făcut crescătorii chiar şi în cele mai murdare ape, pe post de staţii de epurare. Singurele costuri sunt cu antibioticele pe care trebuie să le verse pentru ca peştii să poată suporta mercurul, metalele grele şi substanţele ignifuge descoperite în mod curent la testările sanitar-veterinare. Cazul fericit este cel în care coteţul de găini este construit exact deasupra acvariului de peşti. Practica este extrem de profitabilă, mai ales că cât în acvacultură fiecare 3 Kg de hrană se transformă în 2 Kg de peşte.

Ouă (2). Un viermişor este motiv de sărbătoare pentru prepeliţele sau găinile ouătoare, care au nevoie de proteine multe. Provocarea pentru fermieri este să le poată găsi în cantitate suficientă şi la un preţ destul de mic. Există deja metode de-a creşte şi colecta larvele în procese integrate la scară mică, dar şi cercetări care îşi propun să găsească o soluţie la nivel industrial.