Până la 400 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson împotriva COVID-19 vor fi livrate în ţările Uniunii Africane, a anunţat luni gigantul farmaceutic american, relatează AFP.

Conform condiţiilor unui acord, 220 de milioane de doze de ser, care necesită o singură vaccinare, vor fi distribuite în cele 55 de ţări membre ale Uniunii Africane, livrările începând cu al treilea trimestru al anului 2021.

Ţările în cauză vor putea, dacă apreciază că este necesar, să comande 180 de milioane de doze suplimentare, pentru un total de 400 de milioane de vaccinuri Johnson & Johnson furnizate până în 2022.

„Suntem dedicaţi accesului echitabil şi internaţional la vaccinuri împotriva COVID-19”, a declarat Alex Gorsky, PDG al firmei americane, potrivit unui comunicat.

În ianuarie, Johnson & Johnson anunţase că vaccinul său este eficient în proporţie de 66% împotriva COVID-19.

Cum se diferă acesta de vaccinurile Pfizer și Moderna?

Spre deosebire de remediile de la Pfizer şi Moderna, care utilizează tehnica inovatoare ARN mesager, vaccinul ”J&J” este un vaccin cu ”vector viral”.

Aceste vaccinuri folosesc ca suport un alt virus puţin virulent, transformat pentru a-i adăuga instrucţiuni genetice dintr-o parte a virusului responsabil pentru COVID-19. Virusul modificat intră în celulele persoanelor vaccinate, care produc atunci o proteină tipică SARS-CoV-2, antrenând sistemul lor imunitar să o recunoască. Un proces utilizat şi pentru vaccinurile AstraZeneca şi Sputnik.

Vaccinul Johnson & Johnson are un alt avantaj important: poate fi depozitat la temperaturi mai mari decât cele de la congelatoare, ceea ce facilitează foarte mult distribuţia acestuia.

Între jumătatea lunii februarie şi sfârşitul lunii decembrie 2020 au fost înregistrate 2,8 milioane de cazuri de infecţii cu coronavirus în cele 55 de ţări ale Uniunii Africane, însemnând 3% din totalul global, şi au fost înregistrate 65.602 de decese, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută în revista britanică The Lancet.