Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR) a anunţat recent că a strâns, în luna iunie, probe împotriva a 40 de internauţi utilizatori de DC++ din mai multe oraşe din ţară.

Inspectorii Asociaţiei Industriei Muzicale din România au monitorizat şi adunat probe împotriva unui număr important de utilizatori de DC++ din municipiile Bucureşti, Miercurea Ciuc, Craiova, Sfântu Gheorghe, respectiv mai multe localităţi din judeţele Cluj, Gorj, Neamţ, Vrancea, Giurgiu, Suceava, Botoşani şi Ilfov.

Aceşti utilizatori sunt suspectaţi că au pus la dispoziţie fişiere muzicale prin intermediul internetului fără a avea dreptul de a o face, încălcând Legea Nr. 8/ 1996.

AIMR trimite dosarele cu probe la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul fiecărui inspectorat judeţean de poliţie, serviciu îndreptăţit să înceapă cercetarea prin percheziţie domiciliară.

Cei care pun la dispoziţie muzică pe Internet riscă până la patru ani de închisoare

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi” (Art. 139, Legea Nr. 8/ 1996) a operelor, inclusiv opere muzicale.

913 huburi active în luna iulie

Nominalizată cu un număr de 913 huburi active în iulie 2010, România conduce detaşat în topul 10 al ţărilor monitorizate de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), fiind urmată la mare distanţă pe locul 2 de Italia cu 526 de huburi. În topul negativ mai figurează Franţa, Rusia, Ungaria, Suedia, Finlanda, Polonia, pe locul 10 situându-se SUA cu 143 de huburi monitorizate.

75.000 de utilizatori DC++ şi 17.000 de TB de informaţii

Inspectorii AIMR urmăresc permanent informaţia partajată prin huburile DC++ de utilizatorii români, fapt care face posibilă şi generarea unor date statistice. Astfel, media înregistrata pe huburile DC++ în România a fost de 75.000 de utilizatori zilnic pe parcursul lunii iunie, cu vârfuri de peste 100.000 de utilizatori activi în orele serii şi la sfârşit de săptămănă.

Cantitatea totală de informaţie partajată pe huburile româneşti la orele 17:00, într-o zi de luni, de exemplu, depăşeşte 17.000 TB, putând fi echivalată cu peste 4 miliarde de piese muzicale în format MP3 sau 24 de milioane de exemplare de filme în format xvid. Un utilizator acceseaza 3 hub-uri concomitent, in medie, intr-o sesiune de conectare.

Accesarea huburilor implică în mod necesar punerea de dispoziţie de informaţie, prin minimă de share (partajare sau punere la dispoziţie) impusă de administrator, peste 90% din informaţia partajată de useri fiind informaţie protejată de copyright (muzică, film, soft, jocuri). Conexiunile peer-to-peer reprezintă principala formă de facilitare a pirateriei online de muzică, în special în variantele DC++ şi torrent. Monitorizările online realizate de AIMR au caracter permanent, dosarele cu probe contra altor useri care încalcă legea urmând a fi trimise către poliţie în luna iulie.

Producătorii de muzică reprezentaţi de Asociaţia Industriei Muzicale din România sunt titulari de drepturi asupra propriilor înregistrari sonore, acţionând pentru protejarea drepturilor pe care le au şi în acest mod, prin identificarea şi urmărirea în justiţie a persoanelor fizice sau juridice care încalcă prevederile legii dreptului de autor şi a drepturilor conexe. AIMR protejează atât repertoriul muzical românesc, cât şi repertoriul internaţional al membrilor săi.

SURSA: AIMR