354.000 de tone de produse agricole au trecut, luni, prin porturile din Ucraina

În cursul zilei de luni, 354.000 de tone de produse agricole au părăsit porturile din Ucraina, spun reprezentanții țări, reprezentând un adevărat record în ceea ce privește cantitatea transportată de la începutul războiului. Surprinzător este faptul că recordul apare după ce, weekend-ul trecut, Federația Rusă a decis să se retragă din acordul privind exportul cerealelor.

Retragerea de sâmbătă a Federației Ruse vine după ce au avut loc mai multe atacuri asupra navelor sale. Astfel, Moscova a precizat că nu poate garanta siguranța navelor civile care călătoresc pe Marea Neagră. Momentan, retragerea este pentru un termen nedeterminat.

Amintim că acest acord a avut drept mediatori ONU și Turcia, având ca scop exportul de produse agricole ucrainene pe piețele mondiale. De asemenea, el mai prevedea ca Rusia și Ucraina să coordoneze inspecțiile și tranzitul navelor prin Marea Neagră.

Cu toate că Federația Rusă s-a retras din pact, ONU, Turcia și Ucraina au ajuns la un nou plan care a permi trecerea a 16 nave în cursul zilei de luni, 31 octombrie, scrie Sky News.

Polonia va rămâne al treilea furnizor de cereale din UE

Potrivit ultimelor estimări ale Biroului Central de Statistică, recolta totală de cereale (inclusiv porumb) ar putea atinge un nivel record în 2022, aproape 36 de milioane de tone, adică cu 4% mai mare decât anul trecut. Aceste producții ridicate permit Poloniei să își mențină poziția de al treilea producător de cereale din Uniunea Europeană – a declarat Marcin Wroński, director general adjunct al KOWR (Institutul Național de Sprijinire a Agriculturii).

Recolta din acest an de cereale de bază cu amestecuri din Polonia s-a ridicat la 27,1 milioane de tone și a fost cu 0,4% mai mare decât anul trecut. CSO a estimat recolta de grâu la un nivel record de aproape 13,5 milioane de tone, care a crescut cu 11 procente.

Se estimează că recolta de alte cereale va fi mai mică decât cea de anul trecut. Secara poate recolta aproape 2,4 milioane de tone (cu 5% mai puțin decât anul trecut), iar orzul – 2,8 milioane de tone (cu 6% mai puțin). Recolta de ovăz poate scădea cu 7%, la 1,5 milioane de tone, iar cea de amestec de cereale – cu aproximativ 43%, la 1,3 milioane de tone.

O recoltă bună de cereale în Polonia face posibilă creșterea exporturilor. Polonia este un exportator net de cereale. În iulie-august 2022, adică în primele două luni ale sezonului actual 2022/2023, a fost exportată din țară o cantitate record de cereale – 1,8 milioane de tone, cu 84% mai mult decât în urmă cu un an.

Prețurile cerealelor, atât la bursele mondiale, cât și în Polonia, sunt la un nivel mai ridicat decât în anii precedenți. Acest lucru s-a datorat conflictului armat din Ucraina și creșterii cheltuielilor pentru cultivarea acestora din cauza creșterii prețurilor la energie, combustibili, îngrășăminte și produse chimice de protecție a plantelor. A existat o creștere sezonieră a prețurilor la cereale după recoltă, scrie TVP World, citând Polskie Radio.