Ponderea creditelor restante a crescut la 3,12% în luna august, potrivit datelor Băncii Naţioale a României.

Andreas Treichl, CEO al Erste, banca-mamă a BCR, declara ieri că neperformantele au crescut dramatic în Europa Centrală şi de Est, iar România şi Cehia se înregistrează cele mai ridicate rate. Şeful Erste susţinea că nu se aştepta la o reducere a neperformantelor mai devreme de jumătatatea lui 2010. (vezi aici)

Faţă de august 2008, volumul împrumuturilor restante a crescut cu 4,3 miliarde de lei. Ca pondere, restanţele au crescut de trei ori, de la 1,04% în autust 2008.

Creditele în valută, mai scumpe dar mai sigure pentru bănci

Datele BNR arată că rata restanţelor este mult mai ridicată în cazul creditelor în lei (4,55%), decât în cazul celor în valută (2,18%). Explicaţia: deşi costurile cu serviciul creditelor în valută au crescut mai mult din cauza deprecierii leului (care a pierdut aproape 20% în faţa euro în ultimele 12 luni), rata restanţelor n-a crescut din cauză că aceste împrumuturi au în spate cel mai adesea garanţii imobiliare.

Pe de altă parte, împrumuturile în monedă naţională le depăşesc pe cele în euro doar în cazul scadenţelor scurte: credite de consum pentru populaţie sau pentru finanţarea nevoilor curente – în cazul companiilor. În ambele cazuri, băncile cer mai puţine garanţii decât la împrumutirile pe termen lung.

DETALII:
Citeşte şi Şomajul prevesteşte creşterea restanţelor la credite.