Se dau 3.000 de euro! Grecia oferă această sumă de bani plătitorilor de taxe care identifică evazionişti ale căror chitanțe fie nu sunt autentice, fie nu au fost transmise Autorităţii Independente pentru Venituri Publice (AADE).

Grecia oferă 3.000 de euro celor care raportează evaziunea fiscală

Potrivit publicației elene Ekathimerini, grecii trebuie să scaneze chitanțele în aplicaţia „appodixi”, care permite cetăţenilor să verifice autenticitatea şi conţinutul chitanţelor de la casele de marcat. Acest bonus va fi inclus la proiectul de lege menit să reducă evaziunea fiscală, care va fi prezentat cabinetului marți, pe 31 octombrie.

Potrivit datelor AADE, peste 235.000 de cetăţeni au descărcat deja aplicaţia iar numărul acestora ar urma să crească după anunţarea acordării „bonusului”. Din ziua în care a fost activată aplicația, s-au transmis 135.000 de plângeri, din care 75.000 anonime şi 60.000 cu numele trimiţătorului.

De asemenea, luni, Ministerul Economiei şi AADE au prezentat o altă platformă „pentru plângerile cetăţenilor”, disponibilă pe portalul digital myAADE (myaade.gov.gr) prin care părţile interesate pot transmite automat plângerile şi informaţiile lor, cu precizarea numelui sau în mod anonim, pe diverse teme: corupţie, evaziune fiscală şi încălcări ale dispoziţiilor vamale.

Și România își dorește să combată evaziunea fiscală

În altă ordine de idei, amintim că în România, începând cu 1 noiembrie 2023, se vor implementa noi măsuri fiscale ce vor limita plățile în numerar. Aceste reguli vor afecta cel puțin 40% dintre români care nu dețin carduri bancare și care, până acum, au efectuat majoritatea tranzacțiilor în bani cash.

Potrivit noilor reglementări, plățile în numerar vor fi permise, dar limitate la suma de 1.000 de lei. Orice sumă care depășește această limită va trebui efectuată prin intermediul cardurilor bancare sau al tranzacțiilor bancare. De asemenea, încasările și plățile între persoane juridice și persoane fizice vor fi limitate la 5.000 de lei.

Limitare plăți numerar. Magazinele și alte afaceri care manipulează numerar vor fi obligate să respecte o limită zilnică de 50.000 de lei pentru suma de bani pe care o pot păstra în casierie. Nerespectarea acestor reguli va implica amenzi substanțiale, de până la 25% din suma depășită.

Aceste măsuri au fost introduse pentru a combate evaziunea fiscală, o problemă serioasă în România, care se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește acest aspect. Mai multe puteți citi aici.