Plasticul este o problemă uriașă în ceea ce privește impactul său asupra mediului. Acest lucru se datorează faptului că nu este biodegradabil și poate afecta fauna direct sau prin poluare, potrivit Unilad.

Poluarea, din ce în ce mai răspândită

The Plastic Waste Makers (Indicele Producătorilor de Deșeuri din plastic) arată impactului materialelor plastice asupra lumii și explică ceea ce pot face marile companii pentru a rezolva problema.

Cercetările au descoperit că gigantul ExxonMobil și compania chimică Dow sunt în mare parte responsabile pentru deșeurile de plastic. De fapt, 20 de producători de polimeri au produs in 2019 peste 50% din totalul deșeurilor de plastic.

ExxonMobil a depășit indicele producătorilor de polimeri care generează deșeuri de plastic de unică folosință, contribuind cu 5,9 milioane de tone în 2019, potrivit raportului elaborat împreună cu consultanța energetică Wood Mackenzie.

Cu 34 active producătoare de plastic, gigantul petrolier francez Total figurează pe locul 14 pe lista celor mai răi poluatori din plastic din lume.

Mai multe companii, dăunătoare

Alături de ExxonMobil și Dow, companii precum Sinopec, Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina și LyondellBasell completează lista. Practic, 100 de companii produc 90% din totalul deșeurilor de plastic de unică folosință.

Pe măsură ce proiecțiile privind impactul plasticului devin tot mai severe, cercetarea arată că asistăm la un „eșec al industriei de a face tranziția de la materiile prime pe bază de combustibili fosili”.

Studiul a analizat, de asemenea, băncile care finanțează această poluare. Se pare că multe bănci sunt implicate în finanțarea daunelor provocate mediului. Băncile Barclays și HSBC sunt cei mai mari susținători, acordând, fiecare, un sprijin financiar de 3,1 miliarde poluatorilor.

Raportul vine pe fondul temerilor că utilizarea materialelor plastice de unică folosință ar putea crește cu peste 30% în următorii 5 ani.