Două miliarde de euro a aprobat Uniunea Europeană pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei, au anunţat mai multe surse diplomatice europene, citate de AFP. Miniştrii de externe ai statelor UE au aprobat un plan de acţiune în trei faze pentru a le furniza forţelor ucrainene cel puţin un milion de obuze calibru 155 mm în următoarele 12 luni şi pentru a restabili stocurile strategice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care unele dintre aceste stocuri sunt aproape de epuizare, au precizat reprezentanţii a cinci delegaţii participante la Consiliul Afaceri Externe al UE.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, care a participat prin videoconferinţă la reuniunea omologilor săi din UE, a salutat acordul.

”Cât mai multă muniţie de artilerie pentru Ucraina, cât mai rapid posibil. Acesta era obiectivul Consiliului Afaceri Externe ale UE de astăzi. Acest acord va consolida capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă”, a subliniat Kuleba într-un mesaj pe Twitter.

Un miliard pentru obuze, un miliard pentru muniții calibrul 155 mm

Acordul, care urmează să fie validat de către liderii statelor UE la summitul din 23-24 martie, răspunde unui apel urgent lansat în 9 martie de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Suma de 1 miliard de euro va fi utilizată pentru a le rambursa statelor membre muniţiile livrate Kievului din stocurile lor, la preţuri de 1.000-1.300 euro pe obuz. În prezent preţul unui astfel de obuz este de 4.000 de euro şi creşte în continuare.

Un alt miliard de euro va fi utilizat pentru cumpărarea de muniţii calibrul 155 mm destinate Ucrainei. Contractele sunt prevăzute în septembrie cu obiectivul de a reduce la 6-8 luni termenul pentru achiziţionare şi livrare.

A treia componentă a planului vizează creşterea capacităţilor de producţie ale unui număr de 12 producători de armament din UE pentru ”a reconstitui stocurile ţărilor UE şi a continua aprovizionarea forţelor ucrainene”.

Norvegia a trimis tancuri Leopard

Norvegia a anunţat luni că a livrat Ucrainei opt tancuri Leopard 2 pe care i le-a promis, o contribuţie care, alături de cea a altor aliaţi, va fi „hotărâtoare” pentru următoarea contraofensivă ucraineană, informează AFP, preluată de Agerpres. „Cele opt Leo (Leopard) 2 sunt toate în Ucraina”, a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei norvegiene, Stine Barclay Gaafland.

Ţara scandinavă a anunţat în februarie că va livra Ucrainei opt dintre tancurile sale Leopard de tip 2A4, un model din penultima generaţie pe care îl va înlocui pentru propriile necesităţi cu tancuri Leopard 2A7 mai moderne şi din care a comandat de curând 54 de exemplare.

„Pentru Ucraina, donarea de tancuri de luptă va fi determinantă pentru capacitatea sa de a desfăşura operaţiuni ofensive şi a recuceri teritoriile care sunt ocupate de Rusia”, a declarat locotenent-colonelul Lars Jensen, şeful batalionului mecanizat al armatei norvegiene, citat într-un comunicat. Pe lângă tancuri, Norvegia s-a angajat să furnizeze Kievului până la patru echipamente de sprijin, muniţii şi piese de schimb. Echipajele ucrainene chemate să opereze tancurile Leopard 2 se află în prezent la instructaj în Polonia, sub egida Uniunii Europene, a precizat armata norvegiană. Alte ţări occidentale precum Polonia, Germania, Suedia, Spania, Finlanda şi Canada au livrat sau au promis Ucrainei tancuri Leopard pentru a contracara invazia rusă.