În ultimii ani, am asistat la un val european de legalizare a acestui tip de medicamente, ultima ţară care a permis accesul în farmacii a medicamentelor pe bază de marijuana fiind Franţa. România i-a urmat, însă doar în zvonuri: confuzia a pornit de la un anunţ al Agenţiei Naţionale a Medicamentului privitor la medicamentul Saltivex, pe bază de cannabis, legal în UE şi, drept urmare, şi aici, îndată ce se solicită punerea lui pe piaţă de către producător. Până acum, nu s-a înregistrat nicio astfel de solicitare, a anunţat ANM, spre dezamăgirea miilor de bolnavi şi medici care au solicitat acest lucru.  În România, aceasta este o decizie mult aşteptată, întrucât avem o mare prevalenţă a bolilor în cazul cărora anumite substanţe din cannabis au efect terapeutic: cancer ( 40.000 de decese pe an), epilepsie (500.000 de bolnavi) sau scleroză (10.000 de bolnavi), parkinson (70.000 de bolnavi) sau Alzheimer (250.000 de bolnavi).

 GW Pharmaceuticals a primit de la guvernul britanic o licenţă pentru cultivarea a 20 de tone de cannabis pe an pentru a-şi fabrica medicamentul-vedetă Saltivex pe piaţa europeană. Medicamentul este autorizat în mai multe ţări europene, printre care Anglia, Spania, Austria, Germania şi Danemarca, iar deținătorul autorizaţiei de punere pe piaţă poate autoriza produsul și în alte state membre prin aşa-numita procedură europeană „repeat-use“, care durează 90 de zile, potrivit ANM.

Nu este deocamdată cazul, arată un răspuns venit de la GW Pharma pentru Capital, în care se spune că nu există deocamdată planuri de a distribui medicamentul în România, dar că situaţia se poate schimba în viitor, iar asta nu depinde de legalizarea marijuanei medicinale. Conform MS, în momentul în care va exista o astfel de cerere de punere pe piață, România va respecta legislația UE. Pe piaţa autohtonă, potenţialul acestui medicament este considerabil, având în vedere că tratamentul anual costă 11.900 de euro pe an şi că s-a discutat deja despre compensarea acestor produse.

Este doar o chestiune de timp, dacă ne uităm la efervescenţa pieţei de profil din SUA, care va ajunge la 6 miliarde de dolari în cinci ani, potrivit USA Today. Principalele producătoare sunt listate la bursă cu rezultate foarte bune, iar una dintre ele, Marijuana Inc., şi-a deschis în iulie anul trecut o subsidiară în Europa, numită Canepa Holdings, prin care „să pândească“ oportunităţi de piaţă, inclusiv în România. Până atunci, la noi se fabrică suplimente alimentare legale, pe bază cânepă, însă se vrea şi mai mult: „De la începutul anului colaborăm cu firme de R&D pentru a găsi o metoda finaciar sustenabilă prin care să obţinem compuşi activi, şi nu numai,  din seminţele provenite de la cânepă industrială, non halucinogenă. Sperăm ca în 6-8 luni să avem primele rezultate“, spune Oana Suciu,  managing partner la Canah International. Anunţul ANM referitor la disponibilitatea de aprobare a Saltivex în cazul unei cereri de la producător şi aprecierile pozitive apărute în urma confuziei create arată o deschidere mai mare a autorităţilor spre această piaţă, care se formează în tot mai multe state europene.

1,7 miliarde de dolari valorează piaţa medicamentelor pe bază de cannabis în SUA, iar USA Today estimează că aceasta va ajunge la 6 mld. în cinci ani