Preţul acţiunilor AML a crescut la 242,72 de lire sterline la Bursa de la Londra, după anunţarea tranzacţiei cu chinezii, care a venit după evaluarea proiectului de minereu de fier din Sierra Leone la 6 mld. dolari.

Tewoo va plăti 990 mil. dolari pentru o „felie“ din cadrul proiectului, care se estimează că va avea o durată de viaţă de 60 de ani de minerit. Grupul lui Timiş a arătat că următoarea etapă a extinderii proiectului va implica o potenţială creştere a producţiei şi extinderea facilităţilor portuare curente de la Pepel, din provincia de nord a Sierra Leone.

„AML este încântată de decizia de investiţie a Tewoo atât în cadrul AML, cât şi la nivelul operaţional al companiei. Cu istoria pe care AML o are în relaţia cu entităţi industriale din China, sunt convins că această tranzacţie va fi finalizată cu succes. Odată finalizată, această tranzacţie va oferi African Mineral fonduri suplimentare de aproape 1 mld. dolari la nivel corporativ, consolidând în mod semnificativ bilanţul nostru şi va oferi flexibilitate în opţiunile de finanţare pentru dezvoltarea viitoare a companiei“, a declarat Frank Timiş, preşedintele executiv al African Minerals.

Apetitul Chinei pentru oţel şi minereu de fier continuă să crească cu toate că încetinirea creşterii economice a condus la o creştere a importurilor. AML a adăugat că oferta Tewoo de a subscrie la capitalul AML cu aproximativ 7 lire sterline pe acţiune va „oferi o susţinere puternică a valorii companiei pe piaţă“.

Tranzacţia va fi finalizată după ce Tewoo încheie procesul de „due diligence“ pe partea tehnică, juridică şi financiară a companiei AML. Cele două companii au anunţat că intenţionează să concluzioneze tranzacţia până în 31 decembrie 2013.

Citiţi şi Frank Timiş îşi extinde puternic IMPERIUL din Africa pe banii CHINEZILOR

SURSA: International Business Times