Ţara vest-africană va acorda Pan African Minerals, companie controlată de milionarul român Frank Timiş, o notificare de 90 de zile în luna mai cu privire la retragerea înţelegerii legate de depozitul din Tambao, a declarat ministrul minelor, Oumarou Idani, la televiziunea de stat. Compania nu a construit infrastructura feroviară şi rutieră ce făcea parte din acord, potrivit lui Idani.

Companiei Pan African Minerals i s-a cerut să oprească producţia în 2015 după schimbarea administraţiei din Burkina Faso. Atunci, firma a cerut instanţei de arbitraj de la Paris să prevină retragerea permisului de exploatare a depozitului de mangan. Cu o rezervă estimată la 100 milioane de tone, Tambao are cea mai mare rezervă de mangan din lume.

Souleymane Mihin, directorul executiv al Pan African Minerals, a declarat prin telefon jurnaliştilor de la Bloomberg că nu poate face comentarii pe acest subiect deoarece cazul este încă în atenţia instanţei de judecată.

Burkina Faso a primit oferte de exploatare a minei din partea altor investitori, a mai spus Idani.

Istoricul disputei

În 2015, trei companii care fac parte din Pan African Minerals Group au cerut despăgubiri în valoare de 385 mil. dolari statului african Burkina Faso pe care îl acuză că a blocat dezvoltarea uneia dintre cele mai mari mine de mangan din lume.

Una dintre firmele lui Timiş, Pan African Burkina Limited (PAB), a cumpărat în iunie 2012 drepturile de exploatare a minei Tambao, care se presupune că are rezerve de mangan de 100 milioane de tone, şi spune că a investit peste 100 mil. dolari în dezvoltarea ei.

Cu toate acestea, dictatorul statului african, Blaise Compaore, care a parafat afacerea, a fost răsturnat de la putere doi ani mai târziu şi în ianuarie 2015 noile autorităţi au suspendat permisul de export al companiei lui Timiş, acuzând faptul că unele licenţe au fost acordate într-un mod netransparent.

Chiar dacă suspendarea a fost ridicată în decembrie 2015, PAB şi firmele partenere Pan African Minerals Burkina şi Pan African Tambao acuză guvernul de blocarea proiectului şi intenţia de expropriere a permisului de export.

 

În cazul în care acţiunea de mediere eşuează, reclamanţii solicită o hotărâre definitivă din partea instanţei de judecată. Firmele cer punerea în aplicare a acordului care le permite continuarea dezvoltării minei, precum şi despăgubiri de 385 mil. dolari. De asemenea, cer statului african să plătească cheltuielile din timpul procesului de arbitraj.

Surse familiare cu procedurile, citate de Reuters, spun că firmele ar dori despăgubiri şi pentru pierderea profitului, ceea ce duce suma totală solicitată de la Burkina Faso la peste 4 mld. dolari. Suma reprezintă mai mult de 10% din Produsul Intern Brut al ţării sau echivalentul veniturilor ţării pe doi ani.

Omul de afaceri Frank Timiş are o avere estimată la 380-400 mil. euro, în ultima ediţie a Top 300 Capital cei mai bogaţi români. El ocupă locul 8 în top. În 2012, Frank Timiş a fost desemnat de revista Capital cel mai bogat român.