”Noi consumăm cam jumătate din producţie, undeva între 400-500 de grame pe an. Dacă acum 20 de ani, erau 50 de grame, acum am ajuns la 450 de grame şi dacă ar mai creşte de zece ori, probabil că România va trebui să importe miere pentru consum. Acest lucru ar fi bun pentru a nu avea problema să exportăm jumătate şi să aducem la fel. Problema este că, pe lângă consumul acesta de miere autohtonă, noi mai importăm 10% din ce consumăm intern nişte surogate, care reprezintă o pacoste pentru România. Noi avem excedent de miere şi permitem să intre extra-comunitar, nu punem taxe, nu protejăm produsul miere, care este un brand. Repet, 10% din ce se consumă în România este miere extra-comunitară, surogat”, a explicat Fetea.

Potrivit şefului ACA, în ceea ce priveşte producţia de miere estimată pentru acest an în România, aceasta nu va depăşi 18.000 de tone, iar preţurile nu vor intra pe un trend ascendent.

”Comparativ cu anul 2012, când s-a înregistrat o producţie de miere între 14.000 şi 16.000 de tone, în 2013 vorbim despre un an mediu spre bun, undeva între 17.000 şi 18.000 tone. Cu rezerve că în vestul ţării, într-adevăr, au fost probleme, a fost calamitat şi salcâmul, şi rapiţa. În restul suprafeţelor, lucrurile au stat bine. Cea mai mare producţie de miere din România a fost de 22.000 tone, o producţia medie anuală bună. În ciuda micilor probleme din acest an din unele zone, estimăm că preţul mierii nu va creşte pentru că a scăzut consumul de miere în România, comparativ cu ultimii doi ani”, a spus Ioan Fetea.

Acesta a adăugat că, la capitolul export de miere, România face acest tip de tranzacţii cel mai mult în Europa, cu Germania pe primul loc, respectiv 80% din totalul exporturilor.

Bucureştenii sunt aşteptaţi, în perioada 13 – 15 septembrie, la cea de-a noua ediţie a Târgului Naţional al Mierii, organizat pe platforma apicolă Băneasa, de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România.

Apicultorii vor oferi o diversitate sortimentală de miere şi produse apicole, începând cu mierea de salcâm, tei sau polifloră, până la mierea de pădure sau din Deltă, mierea de sulfină, de albăstrele, mierea de zmeură sau de mărăcini, precum şi miere de coriandru sau cimbrişor. Apicultorii afirmă că toate aceste produse vor fi găsite la Târgul Naţional al Mierii la preţuri atractive, cuprinse între 15 şi 50 de lei, în funcţie de cantitatea recipientelor în care sunt vândute produsele.

Anul trecut, încasările din exporturile de miere ale României au însumat aproape 35 de milioane de euro, cu peste 17% mai mult decât cele 29,6 milioane de euro încasate în anul precedent. În primele patru luni din acest an, exportul de miere pe pieţele intra şi extracomunitare s-a cifrat la 2.518 tone, iar încasările au fost de 7,6 milioane de euro.

România deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine.

La nivelul Uniunii Europene, consumul de miere se cifrează, în medie, între 1,5 şi două kilograme/cap de locuitor, în ţări precum Olanda, Belgia şi Germania.
Sursa: Agerpres