”Fundamentarea teoretică și practică a acestor decizii (deorece vorbim pe de o parte de scăderea TVA la pâine, iar pe de altă parte de creșterea accizelor) este una eronată deorece se pleacă de la premise greșite (…) creșterea accizei la alcool cu 33% nu va avea impactul bugetar scontat”, e convins managerul BDG Import (Jack Daniel’s, Finlandia), explicând că, chiar dacă, în teorie, produsele accizabile pot fi inelastice la preț, creșterea prețului va determina ”cu siguranță” o diminuare a consumului care va face ca această creștere să nu conducă la modificarea direct proporțională a accizelor încasate la bugetul de stat. Prin urmare, ”efectul bugetat preconizat este eronat”.

În paralel, adaugă Petru Berciu, creșterea accizelor va face și mai atractivă manifestarea practicilor de vânzare a produselor nefiscalizate și va spori dimensiunile evaziunii fiscale în acest domeniu, putând o presiune ”injustă” asupra operatorilor corecți.

Efectul majorarii accizei pentru alcool la 1000 EUR/hl va avea un efect de creștere al prețurilor de vânzare pentru produsele comercializate de către BDG Import între 5% și 15%.

”Nu putem estima cu precizie care va fi efectul acestor modificări de prețuri, dar ne așteptăm la o reducere corespunzătoare a volumelor comercializate. Ca urmare, taxele plătite bugetului de stat (incluziv accize, dar și TVA, impozit pe profit) vor cunoaște o diminuare față de nivelul actual. În funcție de impactul pe care implementarea acestor creșteri o va avea asupra societății noastre este posibil să fie necesare și anumite măsuri de restructurare a activității (reducerea unor locuri de muncaă, alte reduceri de costuri etc)”, mai spune Berciu.

În altă ordine de idei, ”dacă multiplicăm efectele pe care ne așteptăm să le resimțim ca urmare a deciziei de majorare a accizelor la nivelul întregii industrii vom avea o imagine completă a efectelor nefaste pe care le va avea această decizie asupra operatorilor din industrie, pe de o parte, dar și asupra veniturilor bugetului de stat și a indicatorilor macroeconomici, pe de altă parte”, precizează Berciu, care nu vede necesitatea introducerii unei măsuri care va avea ca rezultat ”creșterea evaziunii la produsele alcoolice, dar și efecte adverse, imediate și de durată asupra industriei în particular, dar și a echilibrului macroeconomic, în general (scăderea încasărilor bugetare, diminuarea locurilor de muncă din industrie)”.

Pentru a compensa scăderea încasărilor odată cu reducerea TVA-ului la pâine, acciza existentă la alcool  fost mărită cu 33%, de la 750 la 1000 de euro pe hectolitru. Prin urmare, un litru de vodcă de 40 de grade va costa cu aproape 6 lei în plus.