Produsul intern brut a crescut cu 7,5% în perioada aprilie-iunie 2013 față de acum un an, a anunțat Biriul Național de Statistică din Beijing, ceea ce este echivalent cu estimarea medie a analiștilor chestionați de Bloomberg. În același timp, ritmul anual de creștere din trimestrul II este în scădere față primul trimestru, de la 7,7%. Creșterea producției din luna iunie a fost cea mai slabă de la recesiunea globală din 2009 încoace.
Încetinirea economică poate crește speculațiile că autoritățile vor acționa pentru asigurarea țintei de creștere de 7,5% pentru întreg anul, chiar dacă premierul semnalează rezervă pentru a sprijini stimulentele și încearcă să reducă riscurile financiare. Cum FMI și-a redus săptămâna trecută prognoza pentru creșterea mondială, administrația lui Li se confruntă cu limitări în ceea ce privește sprijinirea exporturilor.
Creșterea s-ar putea stabiliza în acest trimestru și ar putea reveni în perioada următoare, dacă politica monetară se poate ajusta imediat pentru a reflecta schimbările rapide din mediul economic intern și extern, iar politica fiscală poate fi mai activă prin țintirea efectivă a proiectelor de investiții și îmbunătățirilor tehnologice. Altfel, traiectoria de creștere se va îndrepta către un nivel mai mic de 7%, a spus Li.
Încă e bine
Indicele bursei din Shanghai a crescut cu 1,5% în sesiunea de azi, în timp ce dolarul australian s-a apreciat. Investitorii poate au considerat că nici o știre rea e o știre bună, în condițiile în care cifrele de PIB s-au potrivit cu estimările analiștilor, spune economistul șef al JP Morgan din Hong Kong.
Un purtător de cuvânt al biroului de statistică a spus că economia Chinei nu va avea probleme să atingă ținta de creștere pentru 2013. Agenția a spus că cifrele de PIB pe prima jumătate de an sunt "în general stabile", cu principalii indicatori într-un "interval rezonabil".
„Cu toate acestea, ne confruntăm cu situații economice severe și complicate”, a adăugat agenția.
Producția industrială  a Chinei a crescut cu 8,9% în iunie față de acum un an, arată datele publicate azi, ceea ce este sub estimarea medie de 9,1% a analiștilor și sub ritmul de 9,2% din luna mai. Ritmul din luna mai a fost cel mai redus din 2009 încoace.
Investițiile în mijloace fixe excluzând gospodăriile rurale au crescut cu 20,1% în perioada ianuarie-iunie, față de același interval din 2012, în condițiile în care analiștii chestionați de Bloomberg estimau pe medie un ritm de 20,2%, iar în primele cinci luni ritmul fusese de 20,4%.
Vânzările de retail au crescut cu 13,3% în iunie, ca ritm anual, după ce crescuseră cu 12,9% în luna mai. Estimarea medie a analiștilor era de 12,9%.
Planul cincinal
Guvernul a stabilit în luna martie o țintă de creștere de 7,5% pentru acest an și are o țintă de creștere medie de 7% pentru actualul plan cincinal de până în 2015.
Comentariile de săptămâna trecută ale premierului Li că ritmul de creștere va rămâne cu siguranță pestre un nivel nespecificat și remarcele ministrului de Finanțe că o creștere de 6,5% sau 7% nu ar trebui să fie o “mare problemă” au adăugat confuzie cu privire la limita de toleranță a guvernului.
Într-o conferință de presă din Washington, unde oficiali chinezi sau întâlnit cu omologii lor din Statele Unite, ministrul de Finanțe Lou Jiwei a spus că economia chineză e de așteptat să crească cu 7% în acest an, iar China poate reuși asta.
Agenția de știri Hinhua a corectat ulterior raportul în limba engleză în care Lou spune că nu există vreo problemă ca China să își atingă ținta de creștere de 7,5%.
Un purtător de cuvânt al Statisticii a spus azi că, în timp ce nu știe dacă 7% este limita de toleranță pentru încetinirea economiei, această limită “este categoric variabilă și nu va fi fixată într-un anumit punct”.