Valoarea pieţei serviciilor medicale private în România era de 492 de milioane de euro în 2011 şi a crescut cu cca. 20% de la an la an, însă în 2012 și 2013, rata de creștere s-a înjumătățit.
"Valoarea pieţei serviciilor medicale în 2012 a fost de circa 500 milioane de euro, iar în 2013, estimăm o creştere în medie de 5-10%. Anul a început prin declaraţiile ministrului Sănătăţii referitoare la limitarea fondurilor pentru spitalele private, fiind urmate de multe ordonanţe care şi-au pus amprenta asupra acestei pieţe. În primul trimestru estimez că piaţa a înregistrat o creştere de 10-15%", declara în urmă cu o săptămână preşedintele MedLife, Mihai Marcu.
După ce au tot tăiat panglici în ultimii ani, privații din sănătate au luat acum poziția de așteptare. Principalele coordonate ale strategiei de afaceri din sănătatea privată în 2013 sunt prudenţa şi consolidarea. Motorul creșterii fulminante au fost spitalele: acum opt ani, existau în țară în jur de zece spitale private, în timp ce acum numărul lor a ajuns la 97, iar pe anumite segmente, cum ar fi cel al laboratoarelor sau al policlinicilor, privaţii au depăşit statul la numărul de unităţi.
În ultimul an și jumătate au existat multe "balbâieli" legislative: două schimbări de guvern, un curs euro/leu scăpat de sub control şi anunţuri-bombă din partea Ministerului Sănătăţii, cum ar fi cel cu stoparea finanţării de la CNAS pentru spitalele private şi obligarea medicilor care lucrează şi la stat, şi la privat să aleagă o singură variantă. Plus, o lege a sănătăţii mult amânată, pentru care autorităţile nu au mai dat de mult niciun status.  Cum orice investitor are nevoie de predictibilitate şi de o garanţie a stabilităţii în domeniul în care îşi pune la bătaie fondurile, este lesne de înţeles unul dintre motivele îngheţării pieţei private de servicii medicale.
Mai mult, țara noastră este codaşa la banii cheltuiţi în sistemul privat de sănătate, printre cetăţenii Europei Centrale, arată un raport PMR.
Cehii si slovacii au cheltuit în 2012 cel mai mult la medicii privaţi: 211 euro/locuitor, respectiv 154 euro /locuitor. Cehia şi Slovacia au cele mai dezvoltate sisteme medicale, iar rolul asiguratorilor privaţi este însemnat. La polul opus, Bulgaria şi România au cheltuit 26 de euro/ locuitor, respectiv 23 de euro/ locuitor pe serviciile private.